Manapság az amerikanizálódással és a nihilizmussal egyidejűleg, vagy éppen annak ellenhatásaként komoly mozgalom indult a családfák, a fényképek és a régi családi történetek összegyűjtésére. A kezdet az 1990-es évekre tehető, amikor a helytörténeti kutatások új lendületet vettek. A helyi sajtó megéledése, a hagyományápoló egyesületek megalakulása és a kormány családpolitikája ösztönzőleg hatott a széthullás ellen küzdő aktivisták munkájához.

-Hirdetés-

A Soltvadkerti Kultúrbarátok Köre Egyesület tagjai nagy hangsúlyt helyeznek a helyi értékek felkutatására. Ebbe a családfák összeállítása is beletartozik. A kutatási kapcsolatrendszer természetesen túlnyúlik a kisváros határain. A napokban a Pozsonyban élő Pavol Bayer mérnök látogatott Magyarországra, hogy megossza eredményeit az itt élő kutatókkal. A Bayer család a dunántúli Varsádon telepedett le 1724-ben, majd Harta, Vadkert, Mezőberény és Békéscsaba volt az egyes generációk állomásai. A tovább vándorlás oka gazdasági, olykor magán jellegű volt. A Magyar Királyi Államvasutaknál végzett szolgálat során Az 1900-as évek elején Zsolnára került a Bayer-dédnagypapa, aki anno magyarul, németül és szlovákul egyaránt tudott. A most idelátogató dédunoka németül és szlovákul beszél, de a magyar nyelv nem ismerése az anyakönyvek böngészésében nem jelent akadályt. Viszont előny a sokrétű német szakirodalom ismerete, amennyiben valaki a magyarországi svábokat akarja kutatni.

Képeink a Kecskeméten élő Katzenbach József otthonában készültek, ahol ifj. Káposzta Lajos történész, id. Káposzta Lajos nyugalmazott soltvadkerti evangélikus esperes-lelkész és a házigazda mellett álló, szakállas Pavol Bayer egy egész napon át tanulmányozta az okiratokat, anyakönyveket és az egyéni feljegyzéseket.

Amire fény derült:  sok szakkönyvben hibás adatok IS megjelennek, melyek alapja sokszor éppen a hibás, vagy nem egyértelmű anyakönyvi bejegyzés. Ne feledjük: az 1700-as évek iratanyaga sokszor sérült, vagy már csak másolatban létezik! Az egyéni nyomozások és a már meglévő adatok összevetése azonban erre a korra is hozhat teljes értékű információkat, legyen az családfakutatás vagy gazdaságtörténet.

Káposzta Lajos

MEGOSZTÁS