Aki a régi birkózó terem felújítása óta, látogatást tett az egészség centrumban, annak szembetűnik a változás. Nem csak a mindent kielégítő sport és wellness szolgáltatásokra ügyelnek, hanem igen nagy hangsúlyt fektetnek a higiéniára. A polgármesteri hivatal által foglalkoztatott hölgy napi rendszerességgel végzi nem csak a takarítást, hanem a speciális fertőtlenítést is. A teremben 6 darab germicid lámpa van, közvetlen a küzdőtér felett, amely biztosítja, hogy a légtérben lévő gombák, baktériumok elpusztuljanak! Ezek a lámpák minden olyan időszakban be vannak kapcsolva, amikor a teremben nincsen foglalkozás, ilyen módon, igen nagy hatásfokkal fejti ki a hatását a helyiségben levő baktériumok ellenében!

-Hirdetés-

A szárnyra kapott hírek ellenében nincs veszélyben az a gyermek, vagy felnőtt, aki a birkózó teremben edz, csak a terem használatától nem lehet „gombásnak” lenni. Hallottunk olyan esetet is, mikor olyan gyermek lett gombás, akinek sem családtagja, sem pedig ő nem járt a teremben, mégis elkapta. Mivel a gombának a meleg, a víz, a táptalaj, ezért az izzadt, nem megfelelően kezelt bőrön nagyon gyors növekedésnek indul. Sajnos tudnunk kell, hogy a gomba mindenkiben benne van, a legyengült immunrendszer, illetve a kisebb hámsérülések nem megfelelő tökéletes táptalajt biztosít a gomba kialakulásához! Ez főként nem helyszín, hanem gyermekfüggő. A gomba, ha megtelepszik, nem kell megijedni, arról ismerjük meg, hogy szinte szabályos kört alkot a seb vagy hámsérülés körül. Fontos, hogy tartsuk szárazon, minimálisra csökkentve az izzadás, illetve a vízzel való érintkezés lehetőségét. Még fontosabb, hogy fertőtlenítsük (erre tökéletesen megfelel akármilyen arcszesz) és gombátlanító szerrel minél többször kezeljük a felületet, majd leszárítani a heget, amire a hintőpor (szárazon tartás végett) kiválóan alkalmas, így a gyógyulás ideje egy hétre datálódik. Kérnénk feltétlen a szülőktől, hogy figyeljék a gyermekeiket, mert az időben észrevett sérülés, nem tud elfertőződni. Ne a gyerekekre hagyjuk a kezelést, mert akkor igen sokáig elhúzódhat!

Mivel a gyermekek egészsége a legfontosabb, és a terem kihasználtsága 100%-os, ezért a vezetőség egy már jól bevált, az ÁNTSZ által is használt méréssel feltérképezte a terem tisztaságát. A Lumitester egy speciális, az Európai Unióban elfogadott hitelesített mérőeszköz, ami egy higiéniai monitoring készülék segítségével lehetővé teszi az élelmiszer- és mikrobiológiai eredetű szennyeződések, mikroorganizmusok gyors felismerését és számszerűsítését azonnali eredménnyel. Az eszköz különböző felületeken gyors higiéniai mérést tesz lehetővé. A mérés az ATP Luciferáz enzim közreműködésével történő bontását kísérő fényjelenség intenzitásának meghatározásán alapszik. Megmutatja környezetünk tisztaságát, ezzel akár azt mennyire vagyunk veszélyben.

Ami nem tiszta:

Helyszín  Mért RLU érték   Mért RLU érték ózonos kezelés után
(ha történt kezelés)
 Emberi  tenyér 26000 RLU  
 Kilincs 23000 RLU  
 Étkező asztal 8000 RLU 151 RLU
 Kórházi éjjeliszekrény 3800 RLU (!) 71 RLU
 Autó belső szellőztető rács 10267 RLU 1900 RLU
 Fogászati kezelő helyiségben (1) 2367 RLU (!) 211 RLU
 Fogászati kezelő helyiségben (2) 846 RLU 86 RLU

 

Ezt a higiéniai rendszert szeptemberben alkalmazták a soltvadkerti birkózó teremben. A kezdeti mérések utáni, teljes körű fertőtlenítés következett, ami nem csak a küzdőteret, hanem az öltözőket és egyéb kiszolgáló helyiségeket is érintette. Ezt évente megismétlik, így folyamatos védelmet biztosítanak az ott lévők védelmében. A fertőtlenítés utáni ismételt mérésekből, mint kiderült teljes körű a higiéniai védelem, melyet a mért számok is kimutattak.

Tény, hogy teljesen steril – vagyis számszerűsítve LRU=0 eredményt adó – fertőtlenítő eljárás nincs. A kórokozókat tekintve is tisztának tekinthető eredmény az alábbi értékek szerint elfogadott: Lakásban vagy irodában sima felszíneken (pl. fém, üveg, gránit, kerámia, stb.) mért eredmény 200 RLU. Egyenetlen felszínű, porózus, karcolásokra érzékeny felületek pl.  műanyag dolgok, kezelt fa felületek, textileknél, pedig 500 RLU.

A soltvadkerti Kossuth Lajos Evangélikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolában is végeztek ilyen mérést, s az ottani értékek is igazolták, a higiéniai teszt hitelességét, használhatóságát. A birkózó szakosztály vezetőségének, s természetesen az ott sportolók, látogatók, valamint a szülők megnyugtatása érdekében végzett tisztasági mérés egyértelműen kimutatta, hogy lényegesen tisztább és sterilebb a birkózó terem, mint azt bárki is gondolta volna. Köszönhetően a tudatos, anyagilag is áldozatos higiéniai intézkedéseknek, folyamatos karbantartásának a legutóbbi méréskor 26 RLU értéket diagnosztizáltak, ami nagyon is tisztának számít a fenti értékekhez hasonlítva.

MEGOSZTÁS