A kiskőrösi Szentpéteri Borpince vezetője, Szentpéteri Attila komoly elismerésben részesült. Ő kapta Kállai Gyulával – volt izsáki hegybíróval – megosztva a 2017-es esztendőben a Kunsági Borvidék Hegyközségi Tanácsa által alapított Kocsis Pál díjat.

-Hirdetés-

A Tanács a Kunsági borvidék kiemelkedő szőlész és/vagy borász szakembereinek, termelőinek munkáját rendszeresen értékeli és elismeri. A Kunsági Borvidék Hegyközségi Tanácsa, ennek érdekében megalapította a Kocsis Pál díj kitüntető címet, amelyet a mértékadó szakmai körök jelölése és szavazatai alapján minden évben az arra legérdemesebb szőlész/borász szakembernek adományoz. A névadóról meg kell említeni, hogy Kecskeméten szültetett 1884-ben, Kossuth-díjas magyar szőlőnemesítő, a 20. századi csemegeszőlő-nemesítés jellegzetes alakja. Több szőlőfajtát hozott létre. Legismertebb a kettős hasznosítású Irsai Olivér és Kocsis Irma. További nemesítései a Balaton kincse, a Szent László, az Attila, a Kecskeméti rizling, a Kecskeméti ízes, az Úrréti, a Magyar az én szülőföldem, a Tisza, a Tiborc, a Hungária, a Szegény ember szőlője és barátja emlékére a Kodály Zoltán nevű szőlőfajták. A Kocsis Pál díj azoknak a kunsági szőlész borász szakemberek teljesítményét díjazza, akik az országban és külföldön az alföldi szőlőtermesztés, az alföldi bor, a borkultúra és a kulturált borfogyasztás széles körű népszerűsítéséért a legtöbbet tette az adott évben. Tudni kell, hogy a Kocsis Pál díj odaítélése választással történik. Az első fordulóban széles szakmai közvélemény megkérdezése alapján ajánlásokat lehet tenni a jelöltekre. A jelölésre a díjat alapító hegyközségi tanács tagjain kívül, további szakembereket és szervezeteket is felkérnek – ezek névre és cégre szólóak is lehetnek. Továbbá a teljesség igénye nélkül a jelölők között szerepelnek: a Magyar Borakadémia tagjai, a Magyar Szőlő és Borkultúra Alapítvány és a Magyar Borok Háza Alapítvány kuratóriumi tagjai, Borrendek nagymesterei, a Kunsági borvidék területén működő országgyűlési képviselők, a Kunsági borvidék területén működő kamarák, a Kunsági borvidék területén működő FVM hivatalok vezetői, a Duna Borrégió Szőlészek és Borászok Egyesülete tagjai, a borászati és gasztronómiai lapok főszerkesztői, szakújságírói, a jelentős vendéglátó helyek ( éttermek, szállodák ) vezetői. A jelölések összesítése alapján a legtöbb jelölést kapott jelöltekből kialakul a KOCSIS PÁL DÍJRA jelöltek listája. A Kocsis Pál díj választásakor a jelölt listán szereplő szőlész borász szakemberek közül a legtöbb jelölést kapott tíz személy kerül be a második körbe.

Minőségi borkészítés a Kunsági borvidéken

A kiskőrösi szőlész-borász a megtisztelő címet Frittmann Jánostól, a Kunsági Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnökétől vehette át. A díj átvételét követően Szentpéteri Attila elmondta, hogy a szőlőhöz gyermekkora óta kötődik. Egyiik életcélja, hogy a Kunsági borvidék nehéz körülményei ellenére is minél szebb borokat készítsen. Munkájában kiemelten fontos számára, hogy minőségi borokat készítsen. A Néró szőlőből készített bor egyik úttörőjeként nevezhető a szakmában, amely fajtából immár hetedik éve látja el a borászat finom nedűkkel a vásárlókat. A Néró rozéjuk nagyon kedvelt boruk minden korosztályban. Idén újabb mérföldkőhöz lépett a borászat azáltal, hogy elkészítették a „Néró triót”, így a fajtából mostanra már rozé, siller és vörös bor is kerül a palackokba. Úgy fogalmazott, hogy a borászat a Kunsági borvidék adottságainak megfelelő borokat készít a saját stílusukban. A családjáért, Kiskőrösért, a Kunsági borvidékért és annak hírnevéért dolgozik nap, mint nap. Nagy megtiszteltetésnek nevezte, hogy munkáját a szakma a Kocsis Pál díjjal ismerte el, ami további erőt és lendületet ad számára a mindennapokban.

Filus Tibor

MEGOSZTÁS