A 2018-as év eleji időjárás inkább márciusira emlékeztetett minket, mint sem januárira.  Az enyhe időjárás következtében már kibújtak a hóvirágok is, melyek a tavasz első hírnökei. Akár örülhetnénk is az enyhe télnek, többek között a fűtés szempontjából is, azonban térségünkben, a mezőgazdaságban súlyos károkat okozhat az enyhe időjárás, ha sokáig így marad.

-Hirdetés-

Sok meterológus és klímakutató próbálja megjósolni, hogy az adott évben milyen tél várható, azonban az egyre szeszélyesebb időjárás miatt ez manapság nehezebbnek tűnik, mint néhány évtizede. Az időjárás -különösen a téli- előrejelzés nem csak Magyarországon népszerű téma, más országokban is nagy érdeklődés kíséri a következő évre vonatkozó jóslatokat. Az embert próbáló időjárás tárházából az elmúlt években hazánkban csak a nagy mennyiségű hó hiányzott.

Jelenleg a szakemberek azt mondják, hogy 2017/2018 tele a korábbinál enyhébb lesz. 2017-ben Európában és Magyarországon is minden hónap az átlagosnál enyhébb volt, vagyis az idei tél is enyhébbnek ígérkezik.

Magyarországon a telek már 5-6 éve szinte teljesen hómentesek, melynek a közúton gépjárművel közlekedők talán örülnek, míg a gyerekek vélhetően kevésbé. Az emberek lassan kezdenek teljesen érdektelenné és hitetlenné válni az évszakkal kapcsolatban.

Újabb kutatások szerint a klímaváltozás hátterében elsősorban a sarki jégtakarók olvadása, a Golf-áramlat változása és a Nap aktivitásának csökkenése áll. Ezek Európában és Magyarországon is éreztetik hatásukat.

A mezőgazdaságban dolgozók szerint, ha nem lesz tartósan hideg, azt még a növény túléli, akkor van baj, ha az enyhe talajhőmérséklet miatt a növénynél elindul a nedvkeringés és utána köszönt be a fagy, igazán hideg időszak.  A gazdák bizonyára abban reménykednek, hogy az enyhe tél ellenére sem lesz gond a szőlőföldeken, gyümölcsösökben.

A meterológia általában valószínűségről szokott beszélni, így a 30 napnál távolabbi időjárási helyzetkép meglehetősen bizonytalan. Azonban az már most előrejelezhető, hogy rendkívül hideg időszakra nem kell számítanunk.

Kutyifa Ilona 

MEGOSZTÁS