A Magyar Kultúra Napja rendezvénysorozat alkalmából január 19-én a soltvadkerti Nagy-Pál István Helytörténeti Gyűjteményben kapott helyet délután 5 órai kezdéssel, Hadjárat Szerbia és Montenegró ellen a nagy háborúban című előadás.

-Hirdetés-

Légrády Andort kértük meg mondja el, hogy milyen apropóból került megrendezésre a program.

„A Magyar Kultúra Napja alkalmából rendezvénysorozatot hirdettünk és ennek keretén belül hívtuk meg a hódmezővásárhelyi történészeket. Egyben a száz évvel ezelőtti nagy háború utolsó évére is emlékeztünk.

Előadásukkal legújabb könyvüket is bemutatta Id. Pintér István és fia, Ifj. Pintér István, melynek címe Szerbia és Montenegró legyőzése és Albánia elfoglalása 1915-1916-ban

Előadásukban hangsúlyozták, hogy arról sokat lehet hallani, hogy 1914-ben milyen gyorsan összeomlott a Monarchia támadása Szerbia ellen. Arról viszont igen kevés információt lehet tudni, hogy 1915-ben gyakorlatilag két-három hónap leforgása alatt elfoglalták a kis balkáni országot. 

A szerbek elleni, 1915 októberében indított támadást fejtették ki előadásukban tematikusan. Azt is kiemelték nem egyszer, hogy nem sikerült volna a hadjárat, ha Bulgária és Törökország nem lép be a Központi Hatalmak oldalán a háborúba. 

Egy-két igazságtalanságra is felhívták a figyelmet. Ilyen például, hogy mekkora felháborodást keltett a világban, mikor a németek a semleges Belgiumon keresztül támadták meg a franciákat. De azt természetesnek vették, hogy angol csapatokat irányítottak a semleges Görögországba. 

Minden fontosabb részletre kitértek és térképekkel, képekkel illusztrálták mondandójukat Szerbia és Montenegró lerohanásával kapcsolatban a szerzők.

Összegzésükben kifejtették, hogy munkájukkal hiánypótlást akartak végezni. Szerintük méltánytalanul kevés szó esik erről a dicsőséges hadjáratról a történelem lapjain.”

-K.Gy.-

 
MEGOSZTÁS