Sajnos mozgalmas volt a tavalyi év a vadkerti tűzoltóknál. Ha nem is annyira a korábban megszokott erdőtüzekkel — azok most szerencsére visszaestek — sokkal inkább a balesetek miatt.

-Hirdetés-

Mi is a teendője egy tűzoltónak közúti balesetnél?

Ha megnézzük a soltvadkerti Városi Önkormányzati Tűzoltóság 2010-ben gyártott, országosan is korszerű Mercedes szerét (vonuló járművét), rögtön látjuk, hogy itt bizony nem csupán égő házakra készültek fel! A másik, 1975-ös évjáratú, de még mindig kiváló másik Mercedes szerrel és a Niva kisbusszal együtt ugyancsak hatékony eszközök állnak a 12 fős állomány kezében.

Mint Varnyú Barnabás tűzoltóparancsnok megmutatta, a modern Mercedes gépjármű technikai felszereltsége sokrétű műszaki mentést és katasztrófa-beavatkozást tesz lehetővé. A feszítővasak, a légzőkészülékek, motorfűrészek és habbal oltók sok emberéletet és több százmilliónyi vagyont megmentettek már. Mindehhez természetesen kellő kiképzettségnek és erőnlétnek kell társulnia a legénység részéről.

Szomorú és megrázó az, amikor baleset következtében összegyűrődik az autó, és a benne ülőket nekünk kell kiszednünk — időzi fel a parancsnok a közelmúlt eseteit. Idén a felújított országutak szinte csábítják a sofőröket száguldozásra. Emellett az is lényeges momentum balesetveszélyességi szempontból, hogy működési körzetünkben, Soltvadkert, Bócsa és Tázlár területén nagyforgalmú főutak keresztezik egymást.

Néhány eset: a bócsai Kozák Autóbontó előtt a sofőr nyílt töréssel beszorult a kormány mögé. Jól tűrte, és amíg levágtuk róla az ajtót, közben tartottuk benne a lelket. Ilyenkor arra is oda kell figyelnünk, hogy be nem indult légzsák esetén újabb sérülés történhet. Ezért azt blokkolni kell egy rögzítővel. Más balesetnél eszméletlen volt a bent ülő: ilyenkor sietünk, ahogy tudunk, hisz nem tudhatjuk, mi vár odabent a minden eshetőségre felkészült mentősökre. Ha autóbalesethez riasztanak minket, feladatunk a járművek áramtalanítása is, amit vagy az akkumulátornál teszünk meg a kábel átvágásával, vagy egyes típusoknál külön az adott panelnál kikapcsoljuk.

A nyári nagy vihar főleg Soltvadkert északi részén és a Büdöstónál okozott károkat. A kidőlt és veszélyesé vált fákat a tűzoltók vágták ki és szét a legkritikusabb helyeken.

Egy tanyán szalmabálák égtek, melyeket valószínűleg vizesen raktak össze és öngyulladás következett be. Ez akár hetekkel utána is megtörténhet! Ilyenkor nincs más megoldás, mint széthúzni és felügyelet mellett elégetni a szalmát, majd a helyszínt mentesíteni minden parázs alól. Sajnos a füstös almot a jószág már nem fogadja el. Különleges helyzetet teremt, amikor trágyarakás ég. Az öngyulladás kezelése és oltása, illetve a terület őrzése nem egyszerű feladat.

A modern kor egyik nagy vívmánya a napenergia használata. Egyre több épület tetején jelenik meg a napelem. Azonban fontos tudni, hogy ennek panelje akkor is termel áramot, amikor alatta ég a ház. A biztonság szempontjából nem jelent megoldást, ha lekapcsolták az elektromos főkapcsolót, mert akkor is termel. A tűz hője pedig még a sötét éjszaka idején is generál áramtermelést, mely ugyancsak veszélyezteti a tűzoltó életét. Még ki kell tapasztalni ezen energiarendszer viselkedését szélsőséges helyzetekben — természetesen emberáldozat nélkül!

Sajátos helyzet, amikor embert gázol a vonat. Sajnos az öngyilkosságba menekülő emberek nem gondolják át, mekkora kárt is stresszt okoznak értelmetlen tettükkel saját falubeli, segítő embertársaiknak. A tűzoltók vonulnak ki ugyanis a pályán veszteglő vonathoz és működnek közre az emberi maradványok összeszedésében. Ha pedig le kell emelni az emberről a vonatot, vagy a félrecsúszott kereket vissza kell tenni a sínre, az is az ő munkájuk része.

Ha a tűzeseteket nézzük, a gyerekcsínyek ugyancsak veszélyesek lehetnek: egy farakásnál feltehetően tüzeskedtek a gyerekek. Tűz keletkezett, melynél ha nem riasztották volna időben a tűzoltókat, akkor leégett volna az épület teteje. Így csak megperzselődött, és elenyésző volt az anyagi kár.

Biztonsági bekötések

A lakások és közintézmények biztonságának egyik garanciája, ha betörés- és tűzjelző érzékelőkkel látják el, melynek riasztási pontja a soltvadkerti tűzoltó ügyelet. Nagy anyagi kár előzhető meg egy ilyen készülékkel, melyre biztos vonulást vállalnak a soltvadkerti tűzoltók.

Utolsó szó:

A tűzoltók üzenik, hogy ha villogó-szírénázó szer jön mögöttünk, ne álljunk meg előtte, ugyanis nincs rajta magassági kormány! Sokkal előnyösebb, ha nyomjuk a gázt, és ahol megoldható, ott húzódunk félre…

Káposzta Lajos

MEGOSZTÁS