A Kiskőrösi Gazdakör Egyesület az önkormányzattal közös szervezésben február 3-án Városi Disznótorra várta az érdeklődőket. Kora reggel már a leszúrt disznó perzselésével kezdődtek a munkálatok a Pozsonyi utca elején, a Pátria épülete előtti területen.

-Hirdetés-

A Gazdaköri tagok és a segítők úgy fogalmaztak, hogy igazi disznóvágási időjárás volt, hiszen szakadó hóesésben kezdték el feldolgozni a húst. A sátrak alatt készült a hagymás sült vér reggelire, ami nagyon kelendő volt és gyorsan elfogyott. A munkálatokról Somogyi Zoltán a program egyik ötletgazdája, főszervezője elmondta, hogy erre a napra két malacot vágtak le. Az állatokat 6 órakor vágták le egy keceli tanyán, amelyek 220 és 238 kg-osak voltak. Ebédre már elkészültek a sült húsok, kolbászok és a hurka is.
Sokat vásároltak a töltött káposztából is, ami szintén igen ízletesre sikerült. Eközben a gyermekeket a Kultúrházak Éjjel-Nappal program keretében kézműves foglalkozások is várták „malackodás” címmel a Művelődési Központ munkatársainak irányításával.

A cserkészeket is meghívták az eseményre, akik húst gyúrhattak, kolbászt és hurkát tölthettek. Az eseményen a Kiskőrösi Gazdakör Egyesület a Jó Pásztor Szeretetotthon
15 lakóját is vendégül látta. A nap záró programja 18 órai kezdettel egy disznótoros vacsora volt, amelyet 130 vendéggel rendeztek meg a Művelődési Központ alsó részében. Az eseményen Domonyi László polgármester, Somogyi Zoltán és Torgyikné Danis Éva szervezők köszöntötték a megjelenteket. A vacsora orjalevesből, főtt húsból zmácsenkával, töltött káposztából, sült hurkából, kolbászból, disznótoros pecsenyéből és Haskó Erikának köszönhetően lekváros, diós, valamint túrós hájas süteményből állt.

A jó hangulathoz az élőzenét Kothencz Lajos és Markó János „Nani” szolgáltatta.
A rendezvény látogatottságát tekintve elmondható, hogy nagy igény van a városban a disznótoros programra, ennek ellenére a szervezők nem szeretnék 1-2 sertés levágásánál nagyobb programra kiterjeszteni a Városi Disznótort. Céljuk az, hogy a régi hagyományokat, a hagyományos ízeket megőrizzék és a fiatalabb korosztály, a gyermekek is betekintést nyerhessenek abba milyen módon zajlik le egy disznótor.

Filus Tibor

MEGOSZTÁS