Hakan Duman, -akárcsak a törökök- imád a konyhában serénykedni, mi több, főztjével a hozzájuk betérő vendéget is szívesen kápráztatja el. Ételei színesek, egészségesek, fűszeresek vagy éppen édesek, egy biztos: sohasem unalmasak.
A tradicionális török ételek elkészítése során a hozzávalók közül nem hiányozhatnak a zöldségfélék és a friss gyümölcsök, melyek illatos fűszerekkel vagy gyümölcsöntettel varázsolják tökéletessé ételeiket.

-Hirdetés-

Hakan és felesége Mária 2017 januárjában nyitották meg éttermüket Kiskőrös központjában, ahol török specialitásokkal várják vendégeiket, melyek egytől-egyig eredeti török fűszerekkel, friss alapanyagokból készülnek. Éttermük lelke a látványkonyha, ahol többek között Törökország nemzetiségi ételeit készítik el, mint a kebab, manti, köfte vagy a baklava.A kebab az egyik legnépszerűbb török ételfajta -tehát nem véletlen, hogy az éttermüket is így nevezték el-. Jóformán majdnem minden sült húst kebabnak hívnak. De nemcsak sült, hanem főzött és párolt is lehet. Az eredeti kebab a kuzu şiş, azaz a nyársas birkasült, mára már nagyon elterjedt étel.

A döner is kebab, hivatalosan döner kebab, egy függőlegesen forgó nyársról levágott grillezett húsra utal. Leggyakrabban pitába teszik, különböző zöldségekkel és szószokkal, és az így elkészített szendvicset hívják döner szendvicsnek. Az alap hozzávalók a hús és a pita, a többi már csak a fantáziájukon múlik.
A manti pedig nem más, mint egy hússal töltött tésztabatyu, joghurtos öntettel meglocsolva. 

Egyedül a köfte nem kebab, csak azzal rokon. A török konyha egyik alapétele, magyar megfelelője tulajdonképpen a fasírt, ami a török köftétől csak fűszerezésében tér el. A köftét, a kebabhoz hasonlóan megszámlálhatatlan változatban készítik. Tájegységektől függően más – más a fűszerezése és az alakja is. Létezik hosszúkás, roló alakú, nyársra fűzött és lapos köfte is. Főételként körettel, salátával de szendvicsként hatalmas kifli között is kapható. Nagyon jól illik hozzá a bulgur pilaf.

Édességeik között megtalálható a baklava, mely egy rétestészta alapú édesség, amit dióval vagy pisztáciával töltenek meg és cukorral vagy mézzel ízesítenek.

Az egyik legkedveltebb házi csemege a humusz (csicseriborsókrém), melyet általában búzatörettel tálalnak. A török konyha két jellegzetes alapanyaga a bulgur (búzatöret) és a rizs, melyek nélkül a legtöbb török étel elképzelhetetlen lenne, mivel különleges ízt kölcsönöznek az ételeknek. Nélkülük nincs török saláta, piláf vagy csorba (leves). A rizs számos sós és édes étel – leves, előétel és főétel – alapanyaga. Népszerűek a padlizsános, húsos ételek is, mint a muszaka.
Engem yaprak sarmasival, magyarul töltött szőlőlevéllel kínáltak meg, mely leginkább talán egy töltött káposztához hasonlít, már ami az elkészítés módját illeti. Az íze teljesen más, kicsit olajos, savanykás. Készítésekor fűszeres bulgurt vagy rizst főznek, majd ezzel töltik meg az egészen apró szőlőleveleket, melyeket igény szerint szósszal vagy citromlével tálalnak.
Éttermük természetesen még számtalan új ízt és sok-sok finomságot tartogat, a fentieket csak ízelítőül írtam le, Hakan és Mária elmesélése alapján. Ha ide kattintotok, megtaláljátok: Hakan Kebab facebook oldalát, ahol eredeti török receptek alapján készítik el és teszik közzé konyhájuk remekeit, melyeket különböző fantázianevekkel láttak el úgy, mint: Ibrahim pasa vacsorája, Hürrem tál, Hamse, Kishercegek tálja, Hercegnők eledele, Magyaros kebabtál, Fetás kebabtál, Noris kedvence vagy a Hatice saláta.
Éttermük ars poeticája és célja a török és magyar kultúra ötvözése, ezen belül gasztronómiájának, hagyományainak minél szélesebb körű bemutatása annak céljából, hogy vendégeik elégedetten távozzanak, majd jó szívvel térjenek vissza. Az étterem kialakítása során a gondosan megtervezett menüsor összeállítása mellett igyekeztek úgy kialakítani a hely hangulatát is, hogy bárki, aki besétál hozzájuk, egy falat Isztambulba érezhesse magát.
A jövőben szolgáltatásaikat és kínálatukat is szeretnék bővíteni. Terveik között szerepel egy fedett kerthelyiség kialakítása, mely a nyári grill estek helyszínéül szolgál majd, emellett ételeiket különböző csírákkal szeretnék még egészségesebbé és ízletesebbé, italkínálatukat pedig kézműves sörökkel még színesebbé, választékosabbá varázsolni.

Szeretitek ti is a keleties ízeket? A különleges ízekhez a kellemes hangulatot? Akkor keressétek a török specialitásokban gazdag Hakan Kebab éttermét Kiskőrösön a Petőfi tér 8. szám alatt, vagy t06 20 294 1401">elefonon: 06 20 294 1401.  

 

Kutyifa Ilona 
Fotók: Sz.Á. 

MEGOSZTÁS