Két hónapi szervezés után, idén február 9-én sikerült Soltvadkerten is vendégül látni a fiatal írót. Légrády Andor könyvtárost kérdeztük, hogy milyen is volt Grecsó Krisztián író-olvasó találkozója Soltvadkerten.

-Hirdetés-

– Harminc év napsütés címmel jelent meg Grecsó KrisztiánJózsef Attila-díjas író legújabb kötete, még tavaly ősszel. Novemberben Kiskőrösön volt könyvbemutatója, amire én is elmentem, mivel a könyv tartalma alapján érdekelt a téma. Akkor az első mondatok után eldöntöttem, hogy már pedig el fogom hívni Soltvadkertre is.

Kicsit féltem, hogy kevesen fognak eljönni. De kellemesen csalódtam, mert a könyvtárhelységünk megtelt érdeklődővel. Fiatallal és időssel egyaránt. Megbeszélésünk alapján nem kérdeztem, hanem, hagytam, hogy saját maga meséljen. És így volt jó, élvezetes az este. Mivel az író az érdekesen előadott történeteivel még azok szánmára is felkeltette a könyve iránt a figyelmet, akik még nem olvasták vagy már tervezték, csak halogatták.

Miről is szól a könyv? Nagyapja harmincéves időjárás bejegyzései ihlették meg, amit folyamatosan vezetett. Krisztián elmesélte, hogy gyerekként sokat faggatta nagyszüleit, hogy meséljenek saját életükről, vagy írják meg. De nem járt sikerrel. Azt látta, hogy papája sokat jegyzetel, de hogy mit és miért, nem értette. Aztán idősebb korában megértette, amikor nagyapja halála után kezébe vette a rengeteg írott dokumentumot.

Közel egy órás előadásából nem csak az derült ki, hogy hogyan keletkezett ez a novellás kötete, hanem az is, hogy egyes korábbi kötetei hogyan kapcsolódnak egymáshoz. Az is kiderült az este folyamán, hogy hogyan lett elismert író. Jó volt látni és hallgatni, hogy önkritikával rendelkezik. Humorosan adta elő még azt is, ami rossz volt az életében és tanult belőle. Ha kudarc érte, vagy negatív kritika, akkor utána járt, hogy van-e alapja.

Tele van ötlettel, amit szeretne megvalósítani. Pályafutása kezdetén versírással is próbálkozott. Igen hamar rájött, hogy az nem az ő műfaja. Közönség kérdésre válaszolva viszont elmondta, hogy mostanában újból kacsingat a versírás felé. Sőt a zenésverses előadásokat kimondottan élvezi. Szintén közönség kérdésre elmondta, hogy a következő kötetére, még közel egy évet kell várni. A témája már megvan, de többet erről nem akar mondani.

A találkozó végén kötetlen beszélgetésre és dedikálásra volt lehetőség az íróval, amivel nagyon sokan éltek is a jelenlévők közül.

-K.Gy.-

MEGOSZTÁS