Kiskőrös Város Önkormányzatának képviselő-testülete 2018. február 14-én tartotta idei második rendes ülését, melyen 12 napirendi pontot tárgyaltak meg.  

-Hirdetés-

A képviselő-testület 32/2015. határozatával elfogadott 2015-2019. évekre vonatkozó gazdasági programmal összhangban a 2018. évi költségvetés alapvető céljául tűzte ki, hogy elősegítse a város gazdasági növekedésének, a lakosság életszínvonal és életminőség javításának megteremtését. A Város történelmi hagyományaira, környezeti adottságaira, értékeire, előnyeire alapozva előrevetítsen egy, a különböző környezeti, gazdasági, társadalmi változásokhoz rugalmasan alkalmazkodni képes jövőképet, valamint az ennek megvalósításához szükséges infrastrukturális, intézményi, pénzügyi feltételrendszert. A Képviselő-testület még 2017-ben döntött többek között arról, hogy 65 millió Ft összegben óvoda ingatlant vásárol a Római Katolikus Egyháztól és 90 millió Ft-ot biztosít a strandfürdő zavartalan működése érdekében új hévízkút létesítéséhez. Ebben az évben is feladatcentrikusan foglalták össze azokat a fejlesztési elképzeléseket, amelyek hosszabb távon meghatározzák majd az önkormányzati döntések irányát.Döntöttek az önkormányzati szervezeti és működési szabályzatról szóló rendelet módosításáról és a város településrendezési tervének (szerkezeti terv) módosításáról is. Megszavazták a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, hosszútávra szóló településszerkezeti tervet.Az építésügyi igazgatásban történt jelentős változások egyik új jogszabályi eleme a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény, mely az önkormányzatok számára kötelezővé tette a Településképi Arculati Kézikönyv és új településképi rendelet megalkotását. A Kézikönyvön alapuló új településképi rendelet fog majd szabályokat adni a „hogyan, milyen arculattal lehet építeni” kérdésre, míg a Helyi Építési Szabályzat a most hatályoshoz képest szűkített tartalommal a jövőben a „mit lehet építeni” kérdéskörre fókuszál. A két rendelet azonos súllyal, egymást kiegészítve tartalmazza majd a jövőben a város területén az építés rendjére vonatkozó szabályokat.

A településrendezés részét képező új arculatformáló dokumentum, Kiskőrös értékes táji és épített értékeinek bemutatása, a különféle karakteres területek lehatárolása mellett jó példák bemutatásával kíván útmutatást nyújtani a köz és magánterületek településképet javító használata, alakítása, beépítése során.A képviselők felülvizsgálták a Kőrösszolg Kft.-vel megkötött támogatási szerződéseket. Az intézmény üzemeltetési és sport- és rendezvényszervezési közfeladatok ellátása tárgyában megkötött támogatási szerződést nemcsak a 2018. évi támogatási összeg tekintetében volt szükséges módosításra, hanem a Képviselő-testület 202/2017. (XII.29.) számú képviselő-testületi határozatának megfelelően a „Városi rendezvények teljes körű lebonyolítása, valamint a János Vitéz látogató központ tervezett rendezvényeinek, illetve szakmai és üzemeltetési feladatainak ellátása céljából. 

A KŐRÖSSZOLG Kft. javaslatára, a támogatási szerződések keretében ellátott egyes feladatok a hatékonyabb feladatellátás érdekében átszervezésre kerülnek más támogatási szerződés keretébe. A KŐRÖSSZOLG Kft új feladatként, 2018. március 1. napjától látja majd el az önkormányzati lakásokkal kapcsolatos javítási, karbantartási feladatokat is.A következő napirendi pontban a képviselő-testület jóváhagyta a mellékletben foglaltak szerint Kiskőrös Város Polgármesterének szabadságolási ütemtervét.

Meghatározásra és elfogadásra került az óvodai nevelési év beiratkozási rendjének és felvételi körzeteinek kialakítása, melynek során figyelembe vették a Kiskőrösi Óvodák alapító okiratában szereplő feladat ellátási helyenként felvehető maximális gyermek létszámot (Batthyány Óvoda 180 fő, Mohácsi Óvoda 90 fő, Erdőtelki Óvoda 30 fő, Szűcsi Óvoda 90 fő, Thököly Óvoda 60 fő) és csoportszámot. A Harangvirág Evangélikus Óvodába Kiskőrös Város teljes közigazgatási területéről történik a felvétel. A Kiskőrösi Óvodák házirendje, valamint szervezeti és működési szabályzata szerint az óvoda épülete hétfőtől-péntekig, naponta 600– 1800 óra között tart nyitva. Reggel 700-730 óra között és délután 1630-1700 óra között összevont csoportban történik a gyermekek óvodai nevelése. Az óvoda nyitva tartása alatt 700 – 1700 óra között óvodapedagógus foglalkozik a gyerekekkel.

Ezt követően lakás és ingatlan bérbeadásokról, vásárlásokról döntött a képviselő testület, majd az „egyebek” következtek, ahol szerveződő események, rendezvények kerültek felsorolásra és bemutatásra, a polgármester és a képviselők által.

Kutyifa Ilona 

MEGOSZTÁS