A néphagyomány szerint Zsuzsanna napja elviszi a havat, zöldellni kezd a fű, és megszólalnak a pacsirták, jelezve a tavasz közeledtét. 

-Hirdetés-

Régen szinte minden kiskőrösi családban volt egy-két Zsuzsanna, a névnap pedig legtöbbször a farsangi időszak közepére esik. – elevenítette fel az előzményeket Gmoser Györgyné Zsuzsa néni, a kiskőrösi szlovákok vezetője. Jó alkalom volt tehát arra, hogy még a tavaszi munkák előtt jót mulassanak, egyenek, igyanak a családok. A Szlovákok Szervezete ezt a hagyományt gondolta tovább, ezért 1972 óta minden évben megrendezik a Zsuzsanna bált.Mivel február 19. Zsuzsanna napja, így a bál rendszerint a farsangi időszakra esik. Az idei, 46. alkalommal került megrendezésre február 16-án a kiskőrösi Pátria Klub rendezvénytermében.

“Mintha sohase hagynád abba, úgy kell élni. A holnapokkal bátran szembe nézni. Égni, égni teljes lánggal égni. Úgy kell bízni, hinni, tűrni és remélni” – Szenes Iván gyönyörű dala lett a mottója a pénteki bálnak, melyet Gmoser András énekelt el, még az est kezdetén. A bált Domonyi László, Kiskőrös város polgármestere nyitotta meg. Köszöntötte a szlovákokat, majd köszönetet mondott a helyi Szlovák Szervezetnek, hogy a mai napig őrzik ezt a hagyományt. Gmoserné Zsuzsa néni a helyi szlovákok vezetője, már hosszú évek óta nagy lelkesedéssel szervezi meg ezt az eseményt, mely azóta telt házas mulatsággá vált.A bálon mindig különös figyelmet kapnak a Zsuzsannák, akiket még a vacsora előtt Domonyi László polgármester és Pohankovics András alpolgármester úr egy-egy szál virággal köszöntött meg. 

Nem maradt el persze a múltidézés sem, mert a bálon már a megszokott pacalpörkölt, illetve, aki nem szereti a pacalt, annak tyúkpörkölt került a tányérjába. A menüsorból idén sem hiányozhatott a fánk, sőt az idei bálon külön fánk-asztalon csodálhatták meg a szebbnél szebb fánkokat tradicionális terítékeken.

Sz.Á.

MEGOSZTÁS