… és tavaly robbant is egy kicsit. Legalábbis ezzel a jelzővel illették a szakemberek a Vadkerti-tó körüli nyárfa ligetet. A 2017 nyarán tomboló vihar csupán egy kis ízelítőt nyújtott abból, hogy mi történne itt egy orkánszerű, hosszan tartó szélben. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy nem zuhant fa sátorra és nem esett kár emberéletben. És ez csak a véletlenen múlott…

-Hirdetés-

Mint a tópartot gondozó és üzemeltető Vadkert Komszolg Kft ügyvezetője, Schnürlein Andor elmondta, elkerülhetetlenné vált a nyárfák tervszerű kivágása, cseréje. A Büdöstónál ezelőtt 60 évvel elültetett nyárfák ideje lejárt: a betegség és az elöregedés (szakmai kifejezéssel túltartottság) miatt idén száz fát kellett kivágni, melyet a soltvadkerti Muzslai János vállalkozó végzett el. Mint kiderült, 40 százalékuk korhadt, beteg volt. A tervszerű munkálatokat a kempingben és a parkolóban kezdték el, és — talán nem mindenkinek egyértelmű — de mindez károkozás nélkül valósult meg! A villany és a telefon időszakos kikapcsolása megelőző intézkedés volt, de nem szakadt el kábel, nem dőlt fa az életekre és így teljes mértékben megvalósult a szándék.

A talajminta vétel és elemzés után kiderül majd, hogy milyen fajták kerüljenek a helyükbe.  Mint Andor elmondta, ez nem mindenhol egyértelmű még: mást kell ugyanis ültetni a szikes foltokra, mást a parkolóba és a kempingbe, megint mást a barnahomokba. A ligetes facsoportok ötlete talán a legkézenfekvőbb, amely tartalmaz majd rövid tenyész idejű nyárfát, illetve homoktűrő fajtákat. Tehát megváltozik majd a fajtajelleg és a sűrűség.

Történtek kísérletek a múltban platánnal és tölggyel, ezek azonban nem váltak be: a csemeték csak sínylődtek a megváltozott éghajlatú, forró nyárban. Más helyeken elég volt az, hogy levágták a fák csúcsát. Ettől azt remélik, hogy a tapasztalatok szerint a növény megújul és nem öregszik/betegszik meg olyan gyorsan. A módszer tíz évre adhat megoldást adott egyedeknél.

Vajon mi történik a kivágott fával?

Az értékesítést végző vállalkozó szerint amelyik nyárfa törzse a döntéskor nem reped meg, alkalmas lehet raklap vagy láda készítésére. A megrepedteket már csak alacsonyabb értékű ipari faként lehet értékesíteni, míg az ágak és gallyak egyszerűen tüzelőnek valók.

Az idei évben új, még a szezon előtt kiveszik a fatuskókat és rendezik a helyüket. Nyár elejére új, vízparti játszótér létesül, a kempingben pedig majd ősszel kezdődik meg az új vizesblokk létesítése.

Káposzta Lajos

MEGOSZTÁS