Zsúfolásig megtelt a Vino étterem pinceklubja 2018. február 17-én, a Talajmegújító Mezőgazdaság és az Eleven Porta, a talajmegújító gazdálkodás témáit feldolgozó, egész napos előadására.

-Hirdetés-

A házigazda Eleven Porta, Rácz Sándor izsáki gazdálkodó családi vállalkozása, ahol a földet, a természetet tiszteletben tartva művelik, és eltökélten keresik az új megoldásokat.

Az előadó Kökény Attila mezőgazdasági szaktanácsadó, „Az év agrárembere 2017” közönségdíjasa, a kakasszéki biogazdaság vezetője, a talajmegújító mezőgazdaság elkötelezett híve és szaktekintélye.

Az előadás mottója: van élet az ekén túl is! – beszélgetés a természetes tápanyagkörforgásra, ökológiára és talajéletre épülő mezőgazdaságról.

Az általánosan alkalmazott mezőgazdasági gyakorlat tápanyag és vegyszerigénye, a szántás talajpusztítása fenntarthatatlan eljárás, mindegy, hogy konvencionális vagy biotermelésről beszélünk. A talajmegújító mezőgazdaság egy technológiai keretrendszer, amellyel jelentősen lehet javítani a talajok termékenységét, fizikai, kémiai tulajdonságait, s létre lehet hozni az öntermékeny ciklust. A fenntartható mezőgazdaság igazából csak a talaj megújító kezeléssel lehetséges. Nem a növények határozzák meg a termékeny talaj humusz tartalmát, hanem a talaj mikrobiológiai összetétele, a szerves anyag az, ami a talaj vízmegtartó képességét képes javítani. Az iparilag űzött monokultúra helyett át kell térni a változatos termelésre. A talaj tartós gazdagítása forgatás nélküli és direktvetéses technológiával és az élő növények segítségével lehetséges, ezek a takarónövények. Egy élő talajban minimális költséggel és munkával átlag feletti hozamokkal lehet termelni.

Kökény Attila tényekkel, adatokkal, diagramokkal és képekkel illusztrált előadásában részletes, közérthető magyarázattal alátámasztva vázolta fel a talajmegújító mezőgazdaság elméleti alapjait és az alkalmazandó technológiai gyakorlatot. Az egész napos rendezvény lehetőséget adott a gazdák számára a tapasztalatcserére és a felmerült kérdések tisztázására is.

A talajmegújító mezőgazdaság eredményei szerencsére egyre szélesebb körben kezdenek elterjedni. Az új technológia nemcsak a gazdáknak ad lehetőséget kisebb ráfordítással átlag feletti hozamot előállítani, hanem az egészséges ökológiai környezeten és terményen keresztül segít az emberi egészség megteremtésében és fenntartásában.

-fg-

MEGOSZTÁS