Kiskőrösön az Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézményben közel 10 éve üzemel egy sószoba, – mint terápiás lehetőség -, mely egykori igazgatójuk Szerencsés Terézia kezdeményezésére, a SOMADRIN Centrum segítségével valósulhatott meg. A sószobát az EGYMI tanulói egész évben, meghatározott ütemterv szerint rendszeresen látogatják, s a felszereltségnek köszönhetően különböző fejlesztő foglalkozásokra, illetve fényterápiára is lehetőség nyílik ugyanitt. Rákóczi Gyuláné Borika néni gyógypedagógus és Viedner Mónika intézményegység-vezető meséltek a VIRA Magazinnak sószobájuk történetéről, terápiás lehetőségeikről és a só jótékony hatásairól. A sót nevezhetjük az élet építőkövének, évszázadok óta közismert tény, hogy egyes barlangok, illetve sóbarlangok és a sós tengeri levegő az emberi szervezetre, főként a légzőszervekre jótékony hatást gyakorol, ezért a népi gyógyászatban gyakran még ma is használják. A só az egyik legjobb természetes gyulladáscsökkentő, emellett fertőtlenítő hatású, amely minden vírust, gombát és baktériumot elpusztít, ezen kívül növeli a szervezet ellenálló képességét is. A sóterápia olyan kezelési módszer, amely a természetben előforduló sóbányák mesterségesen létrehozott mikroklímáját használja fel gyógyításra. A terápia elsősorban az immunerősítést, az ellenálló képesség megnövekedését segíti elő.A Somadrin oldat, mellyel agyagedényeiket töltik fel, a nyolcvanas évek végén született magyar találmány, mely Somogyi István feltaláló nevéhez fűződik. A Somadrin klímaoldat olyan kristályos oldat, amely a sós tengeri levegőt vagy a barlangok klímáját varázsolja a szobákba. Ez a Magyar Szabadalmi Hivatalban bejegyzett légtisztító klímaoldat prevenciós hatással van a légzőszervi megbetegedések ellen, segít megelőzni, illetve megszüntetni az allergiás tüneteket; a téli időszakban erősíti az egészséges gyermekek immunrendszerét; a gyógyszerekkel ellentétben mellékhatások nélküli.Somadrin oldat egy speciális kristályszerkezetű, telített sóoldat, amely csak természetes anyagokat tartalmaz. A párolgása következtében létrejött klíma megközelíti, de bizonyos értelemben felül is múlja a természetes barlangok hatását, és mindenféle helyhezkötöttség nélkül képes megvalósítani, úgymond “helybe vinni” a sóbarlangok klímáját.

-Hirdetés-

A Somadrin oldat zárt légtérben, nagy párolgási felületű edényekbe öntve, mindenféle motorizáció nélkül, ún. passzív módon, szobahőmérsékleten meginduló párolgása következtében alakítja ki a mikroklímát. A sószobában csíramentes, vírusmentes, valamint baktérium mentes a közeg a só miatt! Levegője bakteriológiailag rendkívül tiszta, jótékony mikroorganizmusokkal teli, mely az egészségünkre és közérzetünkre döntő hatással van.A mai, civilizált környezetünkben az elektromos készülékek, elektromos sugárzások, légszennyezettség, füst, gázok, por stb. főképpen pozitív töltésű ionokat hoznak létre, így a levegőben felborul az elektromos töltésű részecskék egyensúlya. A túltengésben levő pozitív töltésű ionok felelősek nagy részben a krónikus betegségek kialakulásáért.

A sószobában az oldat párolgása következtében a levegőben lévő ionok töltése megváltozik, több lesz a negatív ion, amely megtisztítja a levegőt oly módon, hogy a negatív töltésű ionok megkötik a pozitív töltésű porszemeket. A sóoldat megszünteti a szennyező anyagok (por, füst, növényi pollenek) jelenlétét, így pormentes, sót és ásványi anyagokat tartalmazó tiszta levegő keletkezik. A helyiség relatív páratartalma növekszik, a magas relatív páratartalom finom eloszlású aeroszol formájában van jelen.

A sóterápiás kezelések hatása orvosilag igazolt, tudományos vizsgálatok tapasztalatai szerint felnőtteknél 88-90%-ban, gyermekeknél 90-96%-ban érhető el jelentős javulás, tünetmentesség.

Kinek ajánlott a sóterápia?
A sóterápia számos légúti és egyéb betegség kezelésére alkalmas, de ki kell emelni a megelőzésben betöltött jelentős szerepét is. Mindenkinek ajánlott, de legfőképp azoknak, akiknek fontos egészségük visszaszerzése és/vagy megőrzése.

A sóterpáia jótékonyan hatásai:

  • Javítja a periférikus keringést és az immunrendszer állapotát, enyhíti az ízületi és reumás panaszokat.
  • Hatékony minden légzőszervi megbetegedés kezelésére, különösképpen hatásos: asztma, légúti- és bőrallergiák, nátha, meghűlés, arc-, homloküreg- és mandulagyulladás utókezelésére.
  • Segíti a bőrszövetek méregtelenítését, különösen hatékony ekcéma, pikkelysömör és narancsbőr kezelésére.
    Enyhíti az asztma, egyéb légúti allergiák (pollen, szénanátha, krupp) tüneteit.
  • Jótékonyan hat megfázásos és vírusos betegségek megelőzésében.
  • Gyorsítja a tüdő öntisztulását, ezért ajánlott dohányzó embereknek, influenzajárványos tél után, a tavaszi polleninvázió előtt betegségmegelőzés céljából.

Az alábbi esetekben nem javasolt a terápia:

  • Tuberkolózis
  • Lázas állapot
  • Heveny gyulladásos megbetegedések
  • Fertőző betegségek
  • Magas vérnyomás II – III stádiuma
  • Súlyos szívelégtelenség

A későbbiekben az EGYMI sószobáját előzetesen egyeztetett időpontban bárki kipróbálhatja. Érdeklődni, időpontot egyeztetni a 06-78/511-592 telefonszámon vagy a vidimoni@gmail.com email címen lehet.

Kutyifa Ilona 

MEGOSZTÁS