A „KOLON KÁVÉZÓ – Természettudományi előadások”, a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság (KNPI) és a Futóhomok Természetvédelmi Egyesület (FTE) közös szervezésében zajló előadás-sorozat keretében, 2018. március 9-én a Vino étterem pinceklubjában, „Barangolások a szikesek birodalmában” címmel, Kovács Sándor természetvédelmi őrkerület vezető tartott előadást.

-Hirdetés-

A Dunamenti-síkság nagy kiterjedésű szikesein, a három nemzeti parki egység található, amelyből Mikla-puszta Kovács Sándor birodalma. A jelenleg védelmet élvező szikesek főleg a Duna szabályozása után alakultak ki. Az erősen szikes, nyáron a sókiválástól vakítóan fehér, alacsony fekvésű térszintek között magasabb felszíneket, úgynevezett padkákat találhatunk. Jellemzőjük, hogy igen meredek parttal, sokszor egy méterre is kiemelkednek környezetükből. A szikes talajok és e jól fejlett szikpadkák jelentik a védett terület talajtani és geomorfológiai értékét. A változatos mikrodomborzat hatására erősen mozaikos élőhelyek alakultak ki. A valamikori állandó vizű mocsarak helyén magas sótartalmú, erősen lúgos vízzel borított szikes mocsarak jellemzők, amik igen fajszegények. A fakivágás és legeltetés alapjaiban változtatta meg a növényzet összetételét. Az eredeti vegetációnak csak néhány foltja élte túl az intenzív tájhasználatot. A védett területen nincsenek erdők, ugyanakkor sok halastó van rajta. A benádasodó tópartok jó élőhelyei lehetnek a vízimadaraknak, de azzal, hogy elvezetik a felszíni vizeket, tovább száríthatják a pusztát. Mivel a Kárpát-medencében a szikes tavak száma megfogyatkozott, a meglévő területek víztani és természetvédelmi értékük felbecsülhetetlen.

Kovács Sándor, a sok saját képpel (néhányuk a galériában is látható) illusztrált előadása során nemcsak szikesek a jellemzőit, és a terület kezelésének munkálatait mutatta be az érdeklődőknek, hanem annak megcsodálható szépségeit is.

Az előadás-sorozat 2018 őszén folytatódik, addig is látogassák a KNP túráit!

-fg-

MEGOSZTÁS