A Kiskunhalasi Szakképzési Centrum Kiskőrösi Wattay Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma felújított főépületének ünnepélyes átadására került sor 2018. március 12-én Kiskőrösön.

-Hirdetés-

Az átadó ünnepségen beszédet mondott: Pölöskei Gáborné, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára, Font Sándor térségi országgyűlési képviselő, Domonyi László Kiskőrös város polgármestere, Papp Gyula a Kiskunhalasi Szakképzési Centrum főigazgatója és Franczia László a Wattay középiskola igazgatója. 

Papp Gyula, a Kiskunhalasi Szakképzési Centrum főigazgatója elmondta, a szakképzési rendszer megújításának egyik fontos eleme az infrastruktúra fejlesztése, melynek létrejöttével sohasem látott tanítási hullám vonul végig a szakképzési intézményi rendszeren. A pályázati lehetőségeknek, illetve a saját forrásaiknak köszönhetően a mostani, összesen 190 millió forint összegű felújítás a Kiskőrösi Wattay Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium három épületét érintette, a homlokzati hőszigetelés mellett nyílászárók cseréjére is sor került, emellett megkezdődhetett a napelemes rendszer kiépítése 36 millió forint értékben. Folyamatosan bővítik eszköztárukat is, az elmúlt években számos informatikai eszközt vásároltak. A Kiskunhalasi Szakképzési Centrum öt tagintézményében felújítási munkálatokra 2017-ben összesen több mint 485,5 millió forintot, míg eszközbeszerzésre mintegy 216,8 millió forintot fordítottak. A vezetőség abban bízik, hogy nem csak komfortérzetüket növeli, hanem képzéseik színvonalának is egy jó alapot adnak ezek a fejlesztések.

Font Sándor, a térség országgyűlési képviselője kiemelte, hogy a Wattay iskola diákjai országos szakmai versenyeken mindig elsők között szerepelnek, óriási sikereket érnek el, mely hatalmas elismerés térségünknek. Továbbá azt hangsúlyozta, hogy a magyar gazdaság fejlődési ütemét is gátolhatja, ha nem képes az ország folyamatosan, elegendő szakmunkást biztosítani a vállalatoknak.

Kiskőrös város meghatározó oktatási intézménye a Wattay. A szakképzés Kiskőrösön régóta meghatározó és nagyon nagy jelentőségű. Kiskőrös Járás központi szerepét az oktatási rendszerünk, iskoláink erőssége és jelenléte mindig is meghatározta és nagyon sokat segítettek abban, hogy Kiskőrös arra a szintre tudjon fejlődni, ahol most tartunk. –emelte ki beszédében Domonyi László polgármester.  


Magyarország gazdasága mára akkora lendületet vett, hogy a további fejlődés csak színvonalas képzéssel, kellő számú és minőségű szakképzett munkaerővel lehetséges – mondta Pölöskei Gáborné, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára.

Az infrastrukturális fejlesztés mellett szükséges a képzés tartalmi és módszertani megújítása is, amelyhez biztosítani kell a szabályozási kereteket.

A helyettes államtitkár szerint ki kell használni, hogy a foglalkoztatás ma már olyan mértékű, hogy a vállalatok munkaerőigényét kell kiszolgálni, ezt az igényt azonban az oktatásnak is követnie kell. A képzési fejlesztések célja, hogy a fiatalok a szakmai ismeretek mellett olyan nyelvi és digitális ismereteket szerezzenek, amelyekkel meg tudják állni helyüket a munkaerőpiacon.

Pölöskei Gáborné beszélt arról is, hogy a képzési tartalmakat felül kell vizsgálni, és a digitális tudást általánossá kell tenni, a rugalmasabb rendszerhez pedig rövidebb képzési idők is kellenek. A duális képzési forma előnyének nevezte, hogy ezáltal sokkal hamarabb kikerülhet a gyermek a valós munkaerőpiacra. Véleménye szerint a szakképzést vonzóbbá kell tenni.


Az ünnepség végén a Wattay diákjai által épített és programozott lego robotok húzták ki a nemzeti színű szalagot, ezzel egy új szintre emelve a szalagátvágást. 

Kutyifa Ilona

MEGOSZTÁS