Az Izsák és Környéke Erdélyi Magyarok Egyesülete (IKEM) szervezésében, 2018. március 17-én, Izsákon a református gyülekezeti házban, „Czuczor Gergely és Fogarasi Márton nyelvészek életműve címmel tartott előadást Hegedűs Zoltán szegedi tanár. A közös életmű: „A MAGYAR NYELV SZÓTÁRA”, az első tudományos igényű egynyelvű magyar értelmező szótár, a magyar nyelvészet alapműve.

-Hirdetés-

A vetítéssel kísért előadás során először a két nyelvész életét és munkásságát mutatta be az előadó. Közös munkájukat, a hat kötetes, mintegy 110 ezer szócikket magába foglaló szótárukat, 1862–1874 között, a Magyar Tudományos Akadémia megbízásából készítették el. Feldolgozott címszó-anyaga alapján eddig legterjedelmesebb értelmező szótárunk.

A szótár rendkívül fontos munka, hiszen a magyar nyelv szótári elemeit gyököknek, vagy azoknak származékainak fogja fel. Így betekintést ad a magyar szavak valódi szerkezetébe. Czuczor és Fogarasi szerint a magyar gyökrendszer egyszótagú magyar gyökökből áll, amelyek a szótár alapjait képezik. Ezeknek a száma 2000-re tehető. Czuczor és Fogarasi érdeme, hogy ezeket a mintákat és azokat a szabályokat, amelyeket a gyökökre lehet alkalmazni, felfedezték. A gyökök különböző szabályok segítségével összekapcsolhatók, gyökhálózatokat eredményezve.

Az utóbbi időben a szótár ismét a nyelvtudomány érdeklődésének homlokterében áll, bár a szerzőpáros módszereinek egy részét megjelenése óta vitatja a szakma. 2010 óta több konferencia foglalkozott a szótár újraértékelésével, amely Czuczor Gergely és Fogarasi János művének értékeit igyekszik tudományos igényességgel tisztázni.

Az IKEM előadás-sorozatban ez alkalommal az anyanyelvünk szabályrendszerének megértéséhez kaptak ismereteket a megjelent érdeklődők.

-fg-

MEGOSZTÁS