A kiskőrösi lakossági fórumok során a 8. számú választókörzet lakóit a Wattay Középiskola és Szakiskola Árpád úti épületébe várták március 20-án.
A témafelvetések során elhangzott, hogy a választókörzetet olyan nagyberuházások érintik majd a közeljövőben, mint az új piaccsarnok, az új óvoda és a záportározó építése.
A megjelenteket Markó Ferenc önkormányzati képviselő köszöntötte. A Kiskőrösi Rendőrkapitányság részéről jelen volt a lakossági fórumon Rapcsák Róbert alezredes, aki felhívta a figyelmet az ittas járművezetők fokozott ellenőrzésére ugyanis a térségben országos szinten is nagy százalékban fordul elő olyan közlekedési baleset, amelyben ittas az okozó vagy a vétlen fél.

-Hirdetés-

Ezt követően Domonyi László polgármester beszámolt a város a költségvetéséről, a fejlesztésekről, az önkormányzat működéséről és a választópolgárokat érintő aktuális kérdésekről. A város első embere örömmel említette meg, hogy a településen egyre több gyermek születik és tavaly 140 újszülöttet regisztrálhattak, ami 20-25-el több, mint 8 évvel ezelőtt. A gyermeklétszám növekedés az utóbbi években Erdőtelken növekedett meg jelentősen, ahol már óvodafejlesztésben kell gondolkodni, hiszen 30-nál is több az igény az óvodai elhelyezésre. Ez a gyermeklétszám Erdőtelek esetében mintegy duplája a néhány évvel ezelőtti adatoknak. A bölcsődei gyermeklétszám is folyamatosan növekszik és még két csoport elhelyezésére lenne igény a városban. Azon dolgoznak, hogy pályázati források bevonásával bővítsék az óvodai és a bölcsődei férőhelyek számát. Megemlítette, hogy jelenleg 14380 fő Kiskőrös lakossága, ami közel 900 fős csökkenést jelent a korábbi évekhez viszonyítva. A fiatalokat nehéz megtartani a városban, de remélhetőleg a rohamosan fejlődő vállalkozásoknak köszönhetően a későbbiekben ezen sikerül majd változtatni. A választókörzetet érintő nagyberuházásokkal kapcsolatban az új piacsarnokról elmondta, hogy az önkormányzat önerőből megvásárolta a volt kínai áruházat és a belső udvar részt is. A tervek elkészültek, ami alapján az udvar rész kiegészül majd egy felső részében fedett, de oldalában nyitott 900 m2-es csarnokkal is. Itt szintén a hagyományos piaci árusítás folyik majd, a Zrínyi utcai bejáró felőli résznél pedig az egyéb árusok kapnak majd elhelyezést. A tervek szerint mindennapos árusítás folyna az új piacon, melynek bérleti díjai még kidolgozás alatt vannak és átadása 2019 nyarára várható.Elhangzott, hogy a Budai-Nagy Antal utca mellett épülő új óvodára a város 400 millió forintot nyert pályázaton. Az előzetes tervek szerint 700 millió forintos költségvetéssel tervezett óvoda az építőanyagok árának nagymértékű emelkedése miatt mostanra 1 milliárd forintos költségvetéssel valósítható meg. A költségekhez az önkormányzat 600 millió forintos önerőt biztosít.

Felmerült, hogy a nagy mennyiségű csapadék miatt a külterületi utak több helyen szinte járhatatlanná váltak. Amint az időjárás engedi az önkormányzat a tavasszal folyamatosan elkezdni a külterületi földutak karbantartását, javítását.


A polgármester beszámolt arról, hogy a „Kiskőrös 300” elnevezésű programokra egész évben várják a lakosságot és kérte, hogy ezeken vegyenek részt. Igény jelentkezett a piac forgalmi rendjének kezelésére és a városban tapasztalt parkolási szokások ellenőrzésére.

Megtudhattuk, hogy az önkormányzat egy közterület felügyelőt alkalmaz január 1-jétől, aki rendszeresen ellenőrzi a szabálytalan parkolókat és első esetben egy figyelmeztető „mikulás csomaggal”, a következő alkalommal pedig már pénzbírsággal sújtják a szabálytalankodót. Egyes lakosok megjegyezték, hogy környezetükben olyanok élnek, akiknél patkányok és egyéb rágcsálók vannak, a házuk környezete rendezetlen vagy a nagy számban tartott háziállatok miatti kellemetlen szagok keserítik meg mindennapi életüket. Ezzel kapcsolatban a polgármester megjegyezte, hogy az idei évtől már helyi rendeletben szabályozták az ilyen jellegű problémákat is és a továbbiakban ennek megfelelően járnak el és intézkednek azokkal szemben, akik nem tartják be az előírtakat. Felmerült, hogy a Klapka utcában lakók a nagy járműforgalom és a gyorshajtók ellen kérnének valamilyen megoldást. Egy észrevételre reagálva elhangzott, hogy az akasztói út mentén a régi Kiskőrös helységtáblától az Akasztó irányába kihelyezett új belterületi határig egy 70 km/h-ás sebességhatárt jelző táblát helyeznek ki a járművek gyorsabb haladását elősegítve. Többen észrevételezték, hogy a belterületi utak állapota igen rossz és felújításra szorulna.Az önkormányzat keresi a belterületi utak felújításának lehetőségét, mely olyan nagy költséget jelentene, hogy a szükséges anyagi forrást csak pályázati lehetőséggel tudnák fedezni. A polgármester elmondta, hogy folyamatosan keresik ezzel kapcsolatban a pályázati lehetőségeket, de most sajnos nincs ilyen jellegű pályázati kiírás.

Filus Tibor 

MEGOSZTÁS