Közel hatszáz oldalas lett a kiadvány, a szöveges információk mellett közel kettőezer fényképet is találhat az olvasó.

-Hirdetés-

A napokban fejeződött be a nyomdai előkészítése annak a képes történelemkönyvnek, amely a Kiskőrös Kultúrájáért Egyesület kezdeményezésére készült el Kiskőrös újratelepítésének háromszázadik évfordulója alkalmából.  Az egyesület közel egy évtizede gyűjtögeti a régi Kiskőrösről készített fényképeket, képeslapokat, valamint várostörténethez kapcsolódó dokumentumokat. A különböző intézményektől, levéltáraktól, valamint lakosoktól összegyűjtött és digitalizált anyag több, mint 60 ezer letárolt várostörténeti értéket tartalmaz.

A 2014 szeptemberében megrendezett I. világháborús kiállításon született meg az ötlet, hogy a város újratelepítésének háromszázadik évfordulójára a modern kor eszközeivel újrakutatják a város teljes történetét és egy új képes történelemkönyvben foglalják össze a város történetét.

A kutatómunkát és a könyv szövegének megírását három kiskőrösi kutató és szerző végezte: Bella Tibor a KT Bem József Általános Iskola történelemtanára, Szedmák Tamás a Kiskőrös Kultúrájáért Egyesület alelnöke, és Turán István történész, a János Vitéz Látogatóközpont vezetője.

A három szerző az alábbiak szerint írta meg a könyv szövegét: Bella Tibor a török kor, valamint az újratelepítés időszakától, egészen a kiegyezés koráig, Turán István, a régészeti beszámolókat foglalta össze, a középkori Kiskőrös információit foglalta össze, valamint a kiegyezéstől, egészen az 1990-es rendszerváltásig terjedő korszakot dolgozta fel. Szedmák Tamás pedig a rendszerváltástól egészen napjainkig tartó 30 évet kutatta fel és írta meg a korszak összefoglalóját.

A szerzők tudományos alapossággal, mégis bármelyik olvasó számára érdekes formában írták meg a város történetéről szóló egyes fejezeteket. Közel kétezer soha, vagy ritkán látott fényképet is találhat az olvasó a kiadványban.

A könyvbemutató ünnepség 2018. május 12-én (szombat) 15:00-kor kerül megrendezésre Kiskőrösön, a Művelődési Központban, ezt követően megvásárolható lesz a helyi könyvesboltokban és kulturális intézményekben.

Rövidesen felkeressük a könyv szerzőit, és terveink szerint egy közös riportot készítünk velük a könyv születésének körülményeiről, tapasztalataikról.

MEGOSZTÁS