„Minden féltett dolognál jobban őrizd meg szívedet, mert abból indul ki minden élet.”

-Hirdetés-

(Példabeszédek könyve 4,23”)

Dr. Papp Lajos szívsebész professzor soltvadkerti látogatása során színpompás előadáson rámutatott, hogy a szív a saját feladata mellett megannyi lelki folyamatban játszik jelentős szerepet. Szinte nincs olyan emberi érzés, amit ne hoznánk kapcsolatba a szívünkkel. Például ifjúkorban a szerelem lángra lobbantja a szívet, a szerelmesek gyakran „szívem”-nek szólítják egymást. Később nem marad más csak a szeretet és azt ajánlotta, hogy csak akkor házasodjanak össze az emberek, ha szeretik egymást.

Sajnos, a sok szép dolog mellett a szívet a rossz is hatalmába tudja keríteni. Ezért beszélt például a szív legnagyobb ellenségéről, ami nem más, mint a stressz. Aktualizálva a mai helyzethez megemlítette a vállasztásokat, azok vitáit, de ez ellen kevesebb otthon ülést tanácsol, és több órás sétát a szabad levegőn – idősebbeknek 70 évesen 3 órát, 80 évesen 4 órát említett.

Beszélt a koleszterinről, a helyes fogyókúráról, a böjt méregtelenítő hatásáról, és aki teheti saját kertjében termelt zöldséget és gyümölcsöt fogyasszon, meg még sorolhatnánk…

„Őrizd meg a szívedet…” címmel Dr. Papp Lajos Széchenyi – díjas szívsebész professzor előadását láthattuk, hallhattuk a soltvadkerti Városi Sportcsarnokban március 28-án este. Az előadást a Városi Művelődési Ház, Könyvtár és Szabadidő Központ valamint az Aktív Nyugdíjas Klub közösen szervezte. Pájer Ildikó a művelődési ház igazgatónője köszöntötte a vendégeket – bevezetőjében említette a közeljövőben megrendezésre kerülő eseményeket, április 6-án Mese Kuckó a gyerekeknek a Városi Könyvtárban, és szintén április 6-án este „Asszonykám, adj egy kis kimenőt” címmel operett előadást tartanak a művelődési házban – majd átadta a szót Kovácsné Vízi Irénnek. Az Aktív Nyugdíjas Klub elnöke köszöntötte, és bemutatta az előadás résztvevőjét Dr. Papp Lajos professzor urat.

A műsor után lehetőség volt könyvek vásárlására, amit a professzor úr dedikált.

-K.Gy.-

MEGOSZTÁS