A napokban lakossági fórum keretében egyeztettek a kiskőrösi városi vezetők az Arany J.-Esze T.-Tüskös-Katona J. utcák által határol önkormányzati, közterületi park felújítási terveivel kapcsolatosan. Az érintett parknál megtartott megbeszélés alkalmával az ott élők is elmondhatták véleményüket a tervezett beruházásról.

-Hirdetés-

Régi igénye volt már a park környezetében élőknek, hogy a terület megújuljon és a mai kor követelményeinek megfelelő környezet alakuljon ki. Az eseményen Domonyi László polgármester elmondta, hogy a területet egészében tudja kezelni az önkormányzat és nem járható út külön az egyik vagy másik oldalánál elkezdeni a park felújítását. Azt is megemlítette, hogy az önkormányzat abban az esetben lát a felújítási munkálatokhoz, ha a területen az összes nyárfát kivágják. Ugyanis az önkormányzat nem kíván olyan beruházásra költeni komoly összegeket, ami után az elöregedett fákat a későbbiekben ki kellene majd vágni óriási költséggel és ráborogatni a felújított területre.A beruházás terveinek megvalósulását az Ültess Fát Mozgalom Egyesület is segíti és ennek érdekében az idei évre két pályázatot is beadtak a park felújítási munkálataira. Az egyesület elnöke Filus Tibor elmondta, hogy a pályázati anyagok most vannak elbírálás alatt és néhány héten belül várható az eredményhirdetés. A fakivágással kapcsolatban támogató és ellenvélemények is elhangzottak, de abban mindenki egyetértett, hogy a park jelenlegi helyzete változást igényel. A területrendezési munkálatok első fázisaként a húsvéti ünnepek utáni héten elkezdődött a parkban található nyárfák kivágása. A mintegy másfél labdarúgó pályányi terület jelenleg elhanyagolt, elöregedett, vágásérett – esetenként balesetveszélyes – nyárfákkal övezett és gazzal borított.Elképzeléseik szerint a park teljes területét fel kellene tölteni termőfölddel, szükséges lenne öntözőberendezés kialakítása és füvesítés. Ezt követően szeretnének a parkba magyar őshonos növényeket elültetni és tanösvény szerűen egy mini arborétumot létrehozni. A fák és egyéb növények mellé fajtaismertető táblákat is kihelyeznénk, valamint padokat, asztalokat, „sütögető” helyeket is kialakítanánk. Létrehoznánk egy kisebb, oldalában nyitott, de tetővel ellátott részt, ahol egy osztálynak, csoportnak akár környezetismeret órát, egyéb előadást is meg lehetne tartani a növényekről.

A park körül a futóknak is kialakítanának egy olyan zöld sávot, ahol a szép környezetben élvezhetnék a futás, mozgás örömét. Olyan közösségi teret szeretnének kialakítani, ahova szívesen járnának az emberek, legyen szó a helyiekről, környékben élőkről vagy a turistákról. A zöld növényzettel borított park a város egy piciny „tüdeje” is lenne egyben, amelyet örömmel sétálna vagy kocogna körbe bárki.

A környező utcákban több százan, a városrészben pedig több ezren laknak, tehát az ott élőknek és a város minden lakójának az életében pozitív változást jelentene egy megújult park. A tervek megvalósításába bevonnák a lakosságot is, hogy magukénak érezzék a parkot – melyre a visszajelzések alapján nagy igény van. A város ezen része esztétikai látványában is megújulna, ami a település jó megítélésében is jelentős szerepet játszana, úgy a helyi, a kisebb régió, mint az idegenforgalom tekintetében is, amely a város életének minden területére kihatással lenne.

MEGOSZTÁS