Lelki egészség a családban előadássorozat alkalmával „A modern kor gyermekei- nevelés a 21. században” címmel, Török Zsuzsa klinikai szakpszichológus előadását hallgathatták meg az érdeklődők április 11-én, a kiskőrösi Egészségfejlesztési Irodában.

-Hirdetés-

A figyelemhiányos/hiperaktív zavar (ADHD) a gyermekkor egyik legismertebb pszichiátriai betegsége. A mai rohanó élet gyermekágya ennek a betegségnek, mert nincs nyugodtság, ezer inger ér bennünket naponta. Az ilyen gyermekek nehezebben találnak maguknak barátokat, az önbecsülésük is sérül, mert másságuk miatt negatív értelemben vett középpontban vannak folyamatosan. Várnák a megértést, nem szándékos a viselkedésük, ők nem tudnak másképp viselkedni! Az ADHD több esetben fennmarad a serdülő és fiatal felnőttkorban is. Felnőttkorban, olyan társuló betegségek fordulhatnak elő egy időben, mint például az alkoholfüggőség, antiszociális személyiségzavar, hangulatzavar, szorongásos betegségek vagy a pánikzavar. A szülőnek lehetősége van figyelemmel, szeretettel, megértéssel, elfogadással könnyebbé tenni a helyzetet. Áttekinthető szabályok felállításával segíthetünk gyermekünknek. Ne feledjük, gyermekünk fejében a rendet nekünk kell megteremteni!Az előadás második felében a „Generációk az információs korban” téma kifejtése került előtérbe. Napjainkban információs forradalmat élünk. A vizuális kommunikáció életünk része lett. Mindenki hallott már az „X”,„Y”, „Z” generációkról. De kik is ők? Az X generáció az 1965-75 között születtek, ők azok, akik még láttak írógépet. Szívesen írnak kézzel, telefonálnak email helyett. Az 1976-95 között született emberek az Y generáció. Természetesnek tartják a számítógépet. Sokat tudnak a digitális világról, fontos nekik a karrier, siker és a pénz. Az ő életükben már megjelenik a kapunyitási pánik, mert sok gyakorlati dolog kiesik a kezükből. A Z generációt netgenerációnak is hívjuk. Ők az X generáció gyermekei, 1995-2010 között születtek. Sokuk elvált szülők gyermeke. Magukra hagyva bolyonganak az interneten. Megjelent az Alfa generáció is, akik 2010 után születtek. Az internet hatását nem tudjuk jegyezni az ő életükben, mert ezt most tapasztaljuk, most éljük meg.

Az internet okozta károkat kompenzálhatjuk, ha gyermekünket empátiával és valódi figyelemmel hallgatjuk meg. Menjünk utána az online térben, ez nem kutakodást jelent, hanem üljünk le mellé és kísérjük figyelemmel tevékenységét, dicsérjük meg teljesítményét. Versengés helyett működjünk együtt vele, adjuk a tudomására, hogy akkor is szeretjük őt, ha nem tökéletes és ezen nem képes javítani. Nem kell tökéletesnek lenni, a világ sem az! Törekedjünk a jóra, de ha nem jön össze, semmi baj. Alapvető, ha megtanítjuk a való világra, ha nevelésünk erről szól, akkor a későbbiekben nem a netes világot fogja választani!- hívta fel a hallgatók figyelmét Török Zsuzsa klinikai szakpszichológus. 

B.M. 

MEGOSZTÁS