A lelki egészség előadássorozat április 13-i témája tabu témát érintett. dr. Hevesi Krisztina egészségfejlesztő szakpszichológus  „Testi mesék és szex függőség” címmel tartott előadást a kiskőrösi Petőfi Sándor Művelődési Központban az Egészségfejlesztési Iroda szervezésében.

-Hirdetés-

Milyen illúziók azok amelyek elveszik tőlünk azt, ami valahol az életben a legszebb ajándék? A párkapcsolatok erózióját éljük, kimutathatóan kevesebb az elkötelezett párkapcsolat. Miért van az, hogy ilyen magas a válások száma? Ezekre a kérdésekre kaphattak választ az érdeklődők.

Lépten-nyomon találkozunk az internettel és valahogy az illúzió és kapcsolatromboló hatását kevésbé érzékeljük. Az internet egy olyan közeg, amely jelentős mértékben megváltoztatja tér-idő viszonyainkat és az emberi jellemvonásokat is. Bármi lehet, bármivé válhatunk az interneten.  Változik a világunk, a fotók amelyeket készítünk, már nem a tartalomról szólnak, hogy épp mit éltünk meg annak elkészítésekor, nem a pillanat rögzítése a cél. A felhasználók körében azok a serdülő kamaszok a legveszélyeztetettebbek, akik kortársaik között kevésbé tudnak beilleszkedni, kevésbé népszerűek. Népszerűnek lenni az Instagramon olyan, mint gazdagnak lenni a Monoplyban. Az elkészült szuper szexi fotók példaképpé váltak és aki nem olyan, az csalódott. Akik párkapcsolatban élnek ezt az ideált keresik párjukban. Szerencsétlenebbeknek tartják magukat, hogy nekik nincs ilyen otthon, ezért társukat kevésbé tartják vonzónak, sokkal inkább szürkének érzik saját társukat.

A felgyorsult applikációs időszakban az udvarlás és a szexualitás is felgyorsult. Vizuális világban élünk, a külsőségekre figyelünk. Valóság ellenőrzést végzünk, hogy azt kapjuk-e a találkozásnál, amit a képeken láttunk. Az ilyen helyzetekben nincs meg a kémia a két fél között. Sokkal könnyebben eldobjuk a másikat, mert túl sok a lehetőségünk. „Jöhet a következő! „elvet éljük. A párkapcsolatok ellen van, hogy a közösségi oldalakon nehezen köteleződünk el, mert minden döntés egy választás, ami azt jelenti, hogy lemondunk a többi alternatíváról. A folyamatos, megújuló, végtelennek tűnő kínálatról nehéz lemondani.

Ahol internet van, ott pornó is van, ami azt hirdeti, hogy az igazán jó szex a párkapcsolaton kívül található. Nincs benne kapcsolat irányú törekvés. Olyan szintű a szexuális izgalom, hogy egyre jobban elrugaszkodunk a hús vér szexualitástól. Ehhez képest a partner unalmas otthon. Megemeli az ingerküszöböt, egyre több kell a kielégülés eléréséhez. Nagyon eltávolodtunk az intimitástól.

A szexualitás szempontjából az igazi katarzist a szerelem adja. Becsüljük meg az energiákat, amit adni tud!

B.M.

MEGOSZTÁS