Az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Kazinczy-díj Alapítvány–Péchy Blanka emlékére kuratóriuma hirdette meg a Kazinczyról elnevezett „Szép Magyar Beszéd” versenyt az általános iskolák 5-8.évfolyamos, valamint ennek a korosztálynak megfelelő középiskolai évfolyamok azon tanulói részére, akik még nem nyertek el Kazinczy-jelvényt . A verseny a fiatalok anyanyelvi nevelését szolgálja.

-Hirdetés-

A KEVI- Petőfi Sándor Általános Iskola 7. osztályos tanulója Turán Fanni mesélt a verseny élményeiről, akinek felkészítő tanára Romfáné Flajsz Anita volt.

-Az iskolai forduló után, a területi fordulón vettem részt a kiskőrösi Bem József Általános Iskolában, onnan jutottam tovább a regionális fordulóba, melyet a Dunától keletre eső megyék részére Kisújszálláson április 6-8. között rendeztek meg. Pénteken a korai órákban már úton voltam, érkezésünk után a többi versenyzővel együtt egy kollégiumban kaptam szállást, egy szobában nyolcan voltunk, mindenki új barátokat szerzett. Délután a városházán, a magunkkal vitt, szabadon választott szöveget olvastuk fel.

-A versenynek itt nem volt vége, ugye?
-Szombaton már izgalmasabb volt, amikor a kötelező, idegen szöveget kellett felolvasnunk. 15 percet kaptunk az értelmezésére egy kis szobában, ami visszhangzott és rajtam kívül még hatan próbálták olvasni. Jól jött volna egy füldugó! Viszont láttam valamit, amiről nem volt tudomásom, hogy engedélyezett, ez a későbbiekben a segítségemre lehet majd, mert voltak gyerekek, akik ceruzával bejelölték a szüneteket.

-Volt időtök pihenésre is?
-Persze! Városlátogatáson vettünk részt, külön a versenyzők és külön a kísérő szülők és tanárok. Meglátogattuk a strandfürdőt is. Este nekünk táncház volt, a felnőtteknek pedig állófogadás. Nagyon jó volt a szervezők vendéglátása és a külön programok is tetszettek.

A szép magyar beszéd kitüntető jutalmát a Kazinczy- jelvény bronz fokozatát vasárnap az eredményhirdetésén vehette át Fanni, aki elmondta, hogy óvodás kora óta színésznőnek készül és ez a díj nagyon sokat számít majd  későbbi tanulmányai során.

Szeretettel kívánok neked sok sikert terveid megvalósításához!

B.M.

MEGOSZTÁS