Nem mindennapi estre várta az érdeklődőket a kiskőrösi Ba Marcell mentalista. A fiatal művész sok meglepetést és másfél órán át tartó izgalmat ígért a jelenlévőknek.

-Hirdetés-

Elöljáróban el kell mondani, hogy a mentalisták olyan előadóművészek, akik eszüket, éleselméjűségüket használják arra, hogy különböző intellektuális jelenségeket teremtsenek meg. Ezek a jelenségek magas tudatról, kiemelkedő memóriáról, fantasztikus emberismeretről és manipulációs képességről tesznek tanúbizonyságot. A mentalizmus egy ősi előadóművészeti ág. A szó a késői latin mentalis szóból, illetve a latin mens szóból származik. A mens szó jelentése gondolkodni, az ebből alkotott mental szó jelentése: az elmével kapcsolatos vagy egy intellektuális folyamat. A mentalista műsorában előforduló kísérleteket közvetlenül azokra a tesztekre lehet visszavezetni, amelyeket médiumok és spiritualisták végeztek a XIX. században, ezzel demonstrálva „veleszületett”, természetfeletti képességüket.

A kiskőrösi gimnázium diákja elmondta, hogy a témakörrel foglalkozó televíziós adások és a „kiválasztott” című tehetségkutató műsor hatására kezdett el komolyabban foglalkozni ezzel a művészi ággal. A most 18 éves fiatal 10 éves kora óta képzi magát, hogy minél jobb mentalista váljon belőle. Megemlítette, hogy két évvel ezelőtt volt az első előadása és azóta már több alkalommal fellépett közönség előtt. Az előadásait folyamatosan fejleszti, újítja, melyhez az ötleteket elsősorban az internetről meríti, de nagyon sok könyvet is olvas ezzel a témával kapcsolatban. A most bemutatott másfélórás műsora során a jelenlévők átestek hazugságvizsgálaton, de volt hipnózis és egy kis manipuláció is. Sokakban meghűlt a vér, amikor az egyik műsorszám alatt az egyik asztalról leesett egy pohár és úgy tört el, hogy senki sem volt a közelében. A legveszélyesebb eleme a bemutatónak az volt, amikor bekötött szemmel tört össze papírpoharakat úgy, hogy az egyik alatt egy óriási szög bújt meg. Erről meg is említette, hogy nagyon veszélyes gyakorlat és volt már rá példa, hogy valaki élő televíziós adásba szúrta át a kezét a szöggel… Kiemelte Marcell, hogy a műsorai során arra törekszik, hogy az minél szórakoztatóbb és változatosabb legyen. Rengeteg gyakorlással tudott oda eljutni, hogy a most bemutatott műsorával a színpadra álljon.

Példaképeként említette meg Magyarországról Denny Bluet, a külföldiek közül pedig Keith Barryt. Örömmel számolt be arról, hogy most indul egy mentalista iskolája Denny Bluenak, amelybe sikeresen felvételizett és napokban már részt is vesz az első foglalkozásokon. A közeljövőben szeretne fellépni különböző nagyrendezvények, céges összejövetelek alkalmával és a későbbiekben komolyabb tervei is vannak. A témához kapcsolódóan szeretne továbbtanulni is viselkedéskutatás, valamint humánetológiai területen. Most volt az első nagyobb körben meghirdetett előadása, ami nagy sikert aratott a jelenlévők körében. A jövőjét, valamint a további tanulmányait is úgy tervezi, hogy mentalistaként fusson be sikeres karriert.

Filus Tibor 

MEGOSZTÁS