– Bor- és pálinkaverseny Soltvadkerten

-Hirdetés-

Ha kicsit túlzásként is hat a cím, de az valós, hogy a Kunsági Borvidék ezen szegletében átalakult a szőlőtermesztés. Az elmúlt 20 évben egyre inkább olyan fajták kerülnek előtérbe, melyek bora, esetleg azok elegye (couvée) divatos ízvilággal rendelkezik. Fontos még, hogy maga a növény minél ellenállóbb legyen, az egyes munkálatok pedig minél kevesebb kézimunkát igényeljenek.

Ilyen szőlő az Irsai Olivér és a Cserszegi Fűszeres, melyek nemesítés szempontjából „apa és fiú” kapcsolatban állnak egymással. Országos borversenyük immár több éve Soltvadkerten zajlik, mindig április utolsó hetében.

Idén 121 mintával zajlott a megmérettetés, ebből 16 pálinka, a többi bor, a fajták szerint fele-fele megoszlásban. A versenyre a soltvadkerti Városi Művelődési Házban került sor. Az ünnepélyes megnyitón több szaktekintély és politikus vett részt, most következzék néhány gondolat tőlük!

Lehoczki Ferenc polgármester, Soltvadkert:

A szőlőtermelők száma 10 év alatt a felére (1.500 helyett mintegy 700) redukálódott Soltvadkerten, változatlan területnagyság mellett. Ez azt jelzi, hogy manapság már csak nagyobb terület ad biztos megélhetést 1-1 családnak, emellett pedig a technológiai fejlesztéshez nagyobb tőkeerő szükséges. A szőlő átvételi árak bizonytalansága ugyancsak riasztó lehet. Nem lehetne ezt a bor árához igazítani és már metszés idején közzétenni? Pozitív eredmény az elmúlt két esztendő rekordtermése, de mi történik, ha ez — mint a több évtizedes tapasztalt mutatja — visszaesik?

Font Sándor országgyűlési képviselő, Bács-Kiskun 3. sz. körzet:

A jövedéki törvény átdolgozása kapcsán számos enyhítésre került sor a kistermelők javára. Ez folyamatos szakmai vita eredménye: mást javasol a szakminisztérium és mást a parlamenti képviselők. Mindenképpen figyelembe veszik a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) jelzéseit, de az évek során még lehet módosítás a kistermelők adatszolgáltatási és nyilvántartási rendszerében. Ugyancsak lényeges, hogy a szőlészek és borászok együttműködése továbbra is stratégiai fontosságú. Ha pedig valahol megszűnik a szőlőterület, arra is tekintettel kell lenni, hogy mi történik szőlőkivágás után! Soltvadkerten leginkább ismét szőlő került oda, de ha bodzát vagy diót telepítenek, akkor annak jövőjét és értékesíthetőségét ugyancsak garantálni kell.  

Frittmann János, főszervező, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa szakmaközi bizottság tanácsadó testületének elnöke, Soltvadkert

Egy bor több ponton is elrontható. A legfontosabb a szőlő, azaz a nyersanyag minősége. Utána következnek az egyes borászati, technológiai lépések, melyek nagy vonalakban: préselés, erjesztés, tárolás, palackozás. Igen, még egy rossz palackozással is ronthatunk, nemkülönben a helytelen palacktárolással.

A marketing szempontjából fontos javaslat a Kunsági Borvidék részéről, hogy a Cserszegi Fűszeres palackjaira külföldi forgalmazás esetén egy ott jobban hangzó és mindenek előtt kimondható név kerüljön: Carolus Blanc! Ebben benne van a nemesítő Bakonyi Károly neve és az, hogy fehér borról van szó. Ugyanis a bor nevét szó szerint lefordítva — lévén költői név a 60-as évek stílusában — nem megyünk semmire, illetve „Cserszegi”-szóra nem áll rá a szláv, germán és latin nyelvcsaládhoz tartozó fogyasztók szája. Ha pedig nem tudja kimondani, nem is kéri…  

A verseny a délutánba nyúlt, melyet fogadás követett a Frittmann Testvérek Kft pincészetében. Az eredmények hivatalos kihirdetése és a díjátadó a soltvadkerti borfesztiválon lesz.

Mi azonban megszereztük, íme a lista:

A XXIII. ORSZÁGOS CSERSZEGI FŰSZERES és VII. IRSAI OLIVÉR BOR- és PÁLINKAVERSENY DÍJAZOTTAI

XXIII. Országos Cserszegi fűszeres és VII. Irsai Olivér Bor és Pálinkaverseny
legjobb Cserszegi fűszeres bora:

Garamvári Szőlőbirtok       Lellei Cserszegi fűszeres

XXIII. Országos Cserszegi fűszeres és VII. Irsai Olivér Bor és Pálinkaverseny
legjobb Irsai Olivér bora:

“Taschner Bor- és Pezsgőház” Kft.       Soproni Irsai Olivér

XXIII. Országos Cserszegi fűszeres és VII. Irsai Olivér Bor és Pálinkaverseny
legjobb Cserszegi fűszeres pálinkája:

Szekeres Pálinka       Cserszegi fűszeres szőlőpálinka 60%

XXIII. Országos Cserszegi Fűszeres és VI. Irsai Olivér Bor és Pálinkaverseny
legjobb Irsai Olivér pálinkája:

Frittmann Testvérek Kft.       Irsai Olivér szőlőpálinka

XXIII. Országos Cserszegi Fűszeres és VII. Irsai Olivér Bor-és Pálinkaverseny
Társadalmi zsűri által legjobbnak ítélt bora:

Danubiana Borkereskedő és Termelő Kft.       Irsai Olivér Penny

XXIII. Országos Cserszegi Fűszeres és VII. Irsai Olivér Bor és Pálinkaverseny
Soltvadkert Város különdíja:

Eifert Borház       Cserszegi fűszeres

XXIII. Országos Cserszegi Fűszeres és VII. Irsai Olivér Bor és Pálinkaverseny
Kunsági Borvidék Hegyközségi Tanácsának különdíja:

Gál Szőlőbirtok és Pincészet       Gál Cserszegi fűszeres II.

Káposzta Lajos

MEGOSZTÁS