Noha a szándék megvan, mégsem írunk szakkönyvet a vira.hu oldalain, hiszen ez egy nagy tudomány. Legyen elég annyi, hogy a napokban Soltvadkerten megtapasztalhattuk, mi ennek a csínja-bínja. És nem csupán a borosok oldaláról.

-Hirdetés-

Szakmai háttér
Az első szó legyen a szakmaiságé: amellett, hogy a hegyközség dolgozói és a közreműködő borászok hetekkel-hónapokkal korábban meghirdették az eseményt, majd begyűjtötték a borokat, gondoskodni kellett a technikai személyzetről is. Ezt jelen esetben a kiskőrösi Evangélikus Iskola élelmiszertechnikus és borász tanulói látták el, Filus János szakmai tanár vezetésével. A versenyre nevezett borok, illetve pálinkák kitöltése, a borkorcsolya feltöltése és a poharak váltása mind az ő tisztük volt.

A spontaneitás
Nem szeretjük. De néha jó. és ha van rá ember, ám legyen! A Dupont Magyarország Kft területi vezetője, Rácz Attila eredetileg a fő támogató képviseletében jelent meg a rendezvényen. Aztán jelezte a konferansz felé, hogy ő mondana egy verset. Rögtön nyitásként. Mint kiderült, hobbija a színjátszás, a versmondás, így mindenkit elvarázsolt az erre az alkalomra választott Csokonai verssel.

Az elnök
Valaki olyan kell erre a tisztre, aki elnöknek néz ki. Amolyan komoly ember. A szervezőknek már évek óta van kihez nyúlniuk: dr. Kállay Miklós, a Szent István Egyetem emeritus professzora ilyen ember. Szerinte a Cserszegi és az Irsai ”könnyen megfejthető borok”. Két olyan Hungarikum, amely utat mutat a borkultúra rejtelmeibe és mivel a fiatalabb korosztály kedvelt itala, egyáltalán nem mindegy, mit adunk eléjük! Mint vallja, aki bírál, annak ismernie kell a bor útját a tőkétől a pohárig. Így kell megmutatni, kiemelni annak az italnak a pozitív tulajdonságait és gasztronómiai hatásait.

Mindenféle mozgalmak
Ne engedjünk az antialkoholistáknak, aki azt akarják bebizonyítani, hogy a bor csupán egy az alkoholos italok közül! Még a végén kiderül, hogy a palackban nincs más, mint alkohol + víz + cukor… Ha ez az irányvonal győzedelmeskedik, akkor elvész a magyar borkultúra! A másik rossz irány a sznobság: amikor valaki azért issza azt a bizonyos bort, mert a többiek is azt fogyasztják, de ő végül is nem is szereti.  

A hangulat
Egy bor- és pálinkaversenynek Kállay professzor szerint hangulatosnak kell lennie. Na nem kell meghívni a dumaszínházat, csupán legyen egy alap jókedv! Ez nem ellensége a jó szakmai vitának.  Viszont ő, mint elnök, a végén jól kell, hogy döntsön. És bort sohasem minősítünk a bizottság döntése alá. Csak fölé — ha éppen meg kell határozni egy végső rangsort.

Mert attól verseny, hogy valakinek meg kell nyernie. Még jó, hogy több kategória van…

Káposzta Lajos

MEGOSZTÁS