Fülöpszállás, Izsák és Soltszentimre civil szervezetinek kezdeményesésére, 2018. április 30-án, immáron ötödik alkalommal gyűltek össze baráti találkozóra a szomszédok, a három település közös határpontján, ott ahol a Homoki nőszirom virágzik. A piknik a közös határon nemcsak a jó kapcsolatok ápolásáról szól, hanem megragadva az alkalmat arra is, hogy közösen tegyenek valamit a térség természeti értékeinek mind jobb megismertetéséért.

-Hirdetés-

Ezúttal a Kiskunsági Nemzeti Park Kolon-tavi őrkerülete és a Futóhomok Természetvédelmi Egyesület közreműködésével, egy újszerű kezdeményezés, a „Kitekintőpont Hálózat első állomásának avatására került sor a fülöpszállási Rekettyésben. A jövőben a Kolon-tó térségben egy olyan “kitekintő pont” hálózat kialakítására kerül sor, amely megjelöli a könnyen megközelíthető, látványos természeti értékeinket rejtő helyeket. Ezeken a pontokon kihelyezett táblákon található QR-kód segítségével, mobil eszközökön megjeleníthető térképes, fényképes és szöveges aktuális információk segítik a látnivalókról szóló tájékozódást.

A 11 órakor kezdődött találkozóra mindhárom településről gyalogos és kerékpáros túrával érkeztek a résztvevők. A fülöpkei pogácsa, izsáki arany sárfehérből és szentimrei szódával készült fröccs is jelképe az összefogásnak, amelyre, az erre az alkalomra készített kitűző is segít emlékezni. Az éppen virágzó Homoki nőszirom megszemlélése, majd az újszerű kezdeményezésről szóló tájékoztató meghallgatása után a résztvevők egy része tovább folytatta a túrát a Rekettyéshez, ahol megtörtént az első tájékoztató tábla elhelyezése.

A találkozó résztvevői nagyszerű időben, jó hangulatban töltötték együtt az ötödik találkozót, melynek üdítő színfoltja volt, hogy a fülöpszállásiak, a melegben kitikkadt túrázókat hideg fagyival várták a Rekettyésnél…


A „kitekintőpont pont” elnevezés nem a legtalálóbb, hiszen nem az igazán “pont“, hanem “hely“, “terület“, amire az információ vonatkozik. Továbbá, mivel nem “pontról” szemlélődünk, nem igazán jó a “kitekintő” jelző sem. Már a találkozó során felmerült a kérdés, hogy keresni kellene egy találóbb kifejezést. Ezúton is, kérjük a téma iránt érdeklődőket, hogy esetleges elnevezési javaslataikat juttassák el a kolonvilag@kolon to.com e mail címre.

-fg-

MEGOSZTÁS