Kiskőrösön már láthattuk Pálfy Margitot „Szindbád hazamegy” című műsorával. 2018 május 4-én pénteken ismét ellátogatott Kiskőrösre „Kussoltat a sors” című előadásával, Latinovits Zoltánra emlékezve.

-Hirdetés-

A Pro Comitatu és a magyar Érdemrend Lovagkeresztjével kitüntetett szín- és előadóművész 100. alkalommal adta elő ezt a műsorát. Színészi karrierje során számos színházban, előadócsoportban megjelent, így egy ilyen nehéz színészi alakítást igénylő műsorban is értéket tudott átadni a nézőközönségnek.

A Kussoltat a sors című előadást Szokoly Tamás szerkesztette és rendezte, 1976-ban, Latinovits halálának emlékére. Még a darab premiere előtt cenzúrázták, de mivel a már betanult szöveget nem tudták megváltoztatni a színészek, az eredeti verziót adták elő. Emiatt Szokoly-t kínzással vallatták és többeket elbocsájtottak. A darabot 3 előadás után betiltották, de Pálfy Margit átírta és 2006-tól újra látható előadásában.

A mű korábban Elbocsájtott légió nevet viselte, később változtatták csak a ma ismertre. Ady Endre, József Attila, Juhász Ferenc, Nagy László, Déry Tibor, Csoóri Sándor–Kósa Ferenc, Csurka István, Veress Miklós, Utassy József és mások műveiből felépülő monodráma szinte a teljes XX. századot átfogja. A darab egy kiáltás a szólás jogáért, a művészet és az emberi élet méltóságáért, melyet a művésznő nagyszerűen és mélyrehatóan átadott.

A szakmai fórum az EFOP-1.3.5-16-2016-00801 projekt keretében az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósult meg.

Kedvezményezett: Főnix Kulturális és Ifjúsági Egyesület

Sz.Á.

MEGOSZTÁS