2018. április 27-én reggel a szentimrei iskolások kis csapata kelt útra, hogy a Határtalanul program keretében felfedezzék Erdély szépségeit. Két cél vezérelte őket, egyrészt, hogy a 2017-es Arany János Emlékév kapcsán a Nagyszalontán született méltán híres költőnk lábnyomait követve idézzék fel nemzeti történelmünk eseményeit , másrészt hogy találkozzanak a csíkszentimrei Arany János nevét viselő testvériskolájuk diákjaival, tanáraival. A gyermekek előzetes beszámolók, prezentációk készítésével, csoportokban és párokban dolgozták fel a kirándulás állomásait, s az út során,,idegenvezetőként „számoltak be a felkeresett helyszínek történelméről.

-Hirdetés-

Az útvonal gazdag, tartalmas és varázslatos volt. A Nagyszalontai Csonka-torony, a Tordai hasadék és Sóbánya, a Torockói Székelykő, Szejkefürdő, Székelyudvarhely, Csíkszentimre, majd Csíksomlyó, Farkaslaka és Korond, végül pedig Györgyfalva és Kolozsvár nevezetességei nyűgözte le a diákokat. Jeles magyarjaink, mint Petőfi Sándor, Orbán Balázs, Wass Albert szobrait és síremlékeit felkeresve, koszorúval adóztak emlékük előtt.

Nem csak a természeti és épített kincseik, de az ott élők vendégszeretete, ízes beszéde, humora, hite és életszemlélete tette feledhetetlenné az utazást.

S ha megfogalmazni még pontosan nem is tudják, de lelkében minden diák megérezte, hogy a „magyarságot az anyanyelvünk, a kultúránk és az érzelmi összetartozásunk teszi nemzetté”.

MJ

MEGOSZTÁS