Zöld hulladéklerakó helyként kezdődött a történet azon a soltvadkerti Kiss Ernő utca mögötti területen, ahol mára illegális szemétlerakóról beszélhetünk.
Az önkormányzat kezelésében lévő közterületen sajnos egyre nagyobb mennyiségben van jelen a kommunális, építési és egyéb hulladék.

-Hirdetés-

A környezetszennyező tevékenység miatt veszélyben vannak a vadállatok, madarak, de a szerves anyagok a talajba jutva is károsítanak. Az alapgondolat jó volt, hogy a Kiss Ernő utca mögötti terület a kerti, zöldhulladékok lerakó helye legyen. A kertvárosi részben és a városban lakóknak is nagy segítségére van egy ilyen lehetőség, hogy fűnyírásból, egyéb házkörüli munkálatokból származó zöld növényi hulladékot ide hordhatják. Sajnos egyes lakosok visszaélnek ezzel a lehetőséggel és önös céltól vezérelve hordanak oda műanyag zsákokban álcázva környezetszennyező anyagokat. Emellett többen műanyag zsákokba gyűjtik a zöld hulladékot is és a zsákkal együtt hagyják a helyszínen – tudvalévő, hogy a műanyag nagyon nehezen bomlik le és környezetszennyező anyag… A kezdetekben az önkormányzat hordta ide a városban összegyűjtött falevelet, füvet, ágakat, gallyakat.
A „lehetőségen” felbuzdulva aztán a lakosok is egyre több zöld hulladékot hordtak ide műanyag zsákokban. Mostanra pedig már a bátrabb lakosok a műanyag zsákokba rejtve hozzák ide a háztartási hulladékokat, a „bátrabbak” pedig az építési törmeléket is.
A környéken élők pedig mostanra már azzal szembesülhetnek, hogy megjelentek a területen a patkányok, hiszen a potya kaja, az ételmaradékok vonzzák őket. A vadon élő állatok pedig műanyag zacskókat ehetnek meg, ami a gyomrukba kerülve a biztos elhullásukhoz vezethet. Tehát jó lenne a lakosoknak átgondolni, hogy mit és hova dobnak ki! Mindamellett talán az önkormányzatnak is felül kellene vizsgálnia a terület működését, esetleg kamerás megfigyelést folytatni ott, hogy az illegális szemetelőket lehessen valamilyen módon szankcionálni.

Filus Tibor 

MEGOSZTÁS