Kiválasztották a magyarországi németek legjobb borait

-Hirdetés-

Több mint 700 nedűt értékeltek a Magyarországi Németek Országos Borversenyén, melyet Mecseknádasdon tartottak meg. Az április végén rendezett borversenyen baji, szekszárdi és soproni pincészetek nyerték el a Magyarországi Németek Fehér- Rozé- és Vörösbora 2018 címeket. A Mecseknádasdi Szőlő- és Bortermelők Egyesülete és a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata közös mustráján versengő legkiemelkedőbb borokat és termelőket ezúttal is nagyszabású díjátadó gálán méltatták.A sopronitól a szekszárdiig, a mátraaljaitól a kunságin át a villányiig szinte valamennyi jelentős hazai borvidék képviseltette magát a Magyarországi Németek Országos Borversenyén. Rekordszámú, összesen 719 borminta érkezett, és azokat a 45 szakértőből álló, kilenc bizottságra osztott zsűri két teljes napon át kóstolta. A házigazda mecseknádasdiak ezúttal is nagy gondot fordítottak arra, hogy az ország különböző szegleteiből érkezett borszakértők ideális körülmények közt tesztelhessék az egyes minták tisztaságát, illatát, karakterességét, zamatát – tájékoztatott Hetényi János főszervező, a Mecseknádasdi Szőlő- és Bortermelők Egyesületének elnöke: – Igyekszünk minél elfogulatlanabbnak, igazságosabbnak, pontosabbnak lenni, s ennek érdekében még évekkel ezelőtt kidolgoztunk egy egyedi, kétlépcsős zsűrizési eljárást. Először szétosztjuk ezt a rengeteg bormintát a kilenc bizottság között, majd az első körben jónak minősült borokat egy úgynevezett csúcs-zsűri kóstolja, amely már azonos mércével méri a legfinomabb nedűket. A lényeg az, hogy minden egyes bor maximális lehetőséget kapjon.

Hetényi János elmondta, hogy míg a tavalyi esztendőben kiemelkedően sok sillerbort neveztek, az idén ennek épp az ellenkezője igaz. A szinte kifogástalan időjárásnak köszönhetően a 2017-es évjárat igen jónak bizonyult, különösen a vörösborok lettek figyelemre méltóan teltek, intenzívek, gyümölcsösek. A sok arany- és ezüstérmes mellett kirívóan magas a nagyarany minősítést elnyert borok száma.

A Magyarországi Németek Fehérbora 2018 kitüntető címet a neszmélyi borvidéken, Bajon található Stróbl Borház nyerte a 2017-es évjáratú sauvignon blanc borával, a Magyarországi Németek Rozébora a szekszárdi Prantner Pince szintén 2017-es cabernet rozéja lett. A Magyarországi Németek Vörösbora címet a soproni Roll Péter 2015-ös évjáratú pinot noir bora nyerte.  A baranyai Mecseknádasdon tartott mustra már csaknem harmincéves hagyományra tekint vissza, és több mint egy évtizede országos merítésű. Magyarországon talán ez az egyetlen borverseny, amelyen kis- és nagytermelők együtt mérettetik meg magukat. A részvételnek egyébként nem feltétele az, hogy a borász a német nemzetiséghez tartozzon: a verseny inkább attól magyarországi német, hogy szervezői a hazai német közösség tagjai és a nemzedékről nemzedékre hagyományozott német szőlő- és borkultúra lelkes és avatott ápolói.

Arany minősítést kapott járásunkból:
Generosa 2017 Eifert Borház Soltvadkert
Generosa Attié.-D 2017 Sinkovicz és Kiss Bt. Tabdi
Cserszegi fűszeres 2017 Eifert Borház Soltvadkert
Bianca 2017 István Borház Kiskőrös
Ezerjó 2017 Erdős Pincészet Soltvadkert
Pinot Blanc 2017 István Borház Kiskőrös
LE VIN EN ROSE 2017 Pittenauer Pince Császártöltés
Kékfrankos 2017 Berger Gábor Császártöltés
Kékfrankos 2017 Berger Gábor Császártöltés
Cabernet Sauvignon 2017 Berger Gábor Császártöltés

Ezüst minősítésű borok járásunkból:
Olaszrizling 2017 GO-FOREST WINERY Császártöltés
Cserszegi fűszeres válogatás 2017 Szemerey pince Császártöltés
Cserszegi fűszeres 2017 Szemerey pince Császártöltés
Sauvignon blanc 2017 Berger Gábor Császártöltés
Generosa 2017 Mendler Pince Császártöltés
Rajnai rizling 2017 Erdős Pincészet Soltvadkert
Cserszegi fűszeres Biobor 2017 Disztl Pince Kiskőrös
Cuvée 2017 Pittenauer Pince Császártöltés
Cuvée 2017 Mendler Pince Császártöltés
Kékfrankos 2017 Erdős Pincészet Soltvadkert
Kékfrankos 2017 Eifert Borház Soltvadkert
Néro 2017 István Borház Kiskőrös
Kékfrankos Biobor 2017 Disztl Pince Kiskőrös
Papp Domb Cuvée 2017 Mendler Pince Császártöltés

A részletes eredmények a www.zentrum.hu honlapon érhetők el.

Káposzta Lajos

MEGOSZTÁS