Múlt héten befejeződött a régóta tervezett Kiskőrös történetét bemutató 560 oldalas, 1700 képpel színesített, tudományos igényességű könyv nyomdai gyártása és leszállítása, mely Bella Tibor Zoltán, Szedmák Tamás és Turán István kutató – és gyűjtőmunkája eredményeként született meg. Ennek apropóján került megrendezésre a Könyvbemutató ünnepség május 12-én 15 órakor a Művelődési Központban. Az idén 300. újratelepítési emlékévét ünneplő város teljes történetét dolgozták fel a készítők, felhasználva a korábbi egy évszázad során helyi szerzők által készített várostörténeti kiadványok információit is, valamint az időközben hozzáférhetővé vált igen tekintélyes mennyiségű forrásértékű dokumentumot is, amely a város történetéhet tartozik.

-Hirdetés-

Az eseményen Dr. Cora Zoltán egyetemi adjunktus-történész, a könyv egyik lektora és a szerzők meséltek a könyv születésének körülményeiről, illetve megvalósításának érdekes pillanatairól, mely beszélgetést Subáné Kiss Kriszta vezette. 

„Úgy döntöttünk, hogy ideje megálljt parancsolni a haladó időnek, és számot vetni e jeles évforduló kapcsán eddig viselt dolgainkkal. Régi adósságot törlesztünk ezzel a kiadvánnyal, amelynek nem titkolt célja, hogy elsősorban az itt élők számára adjon átfogó, szakmai igényességgel megírt, de ugyanakkor olvasmányos, közérthető és nem utolsó sorban képes összefoglalót városunk történetéről.”

A szerzők tudják csak igazán mennyi időt, energiát fektettek a könyvbe, de azt kell, hogy mondjuk, megérte. Emlékeink, őseink, történeteink már nemcsak a szívünkben élnek, hanem így bizton eljutnak a jövő nemzedékeihez is.

A könyvet a Kiskőrös Kultúrájáért Egyesület adta ki, mely megvásárolható volt az eseményen is, de aki lemaradt róla, ne búsuljon, mert már a város könyvesboltjaiban (Laták, Csepi) és intézményeiben (János Vitéz Látogatóközpont, Petőfi Sándor Városi Könyvtár) is kapható.

Köszönjük minden kedves résztvevőnek a jelenlétét, a könyvhöz nyújtott segítségét!

K.Sz. 

MEGOSZTÁS