A Csodálatos Zoli robot, a MONDO koncepciója alapján készült, egyszemélyes stand-up comedy Kálmánchelyi Zoltán színművész előadásában, amely interaktív eszközök segítségével ismerteti meg a gyerekekkel az őket illető̋ alapvető̋ jogokat. Ezzel együtt a fogyatékossággal élő̋ és az egészséges gyerekek közös játéka segíti az empátia erősödését és egymás elfogadását.

-Hirdetés-

A MONDO komplex program célja a gyerekek jogtudatosítása, és amely a MONDO nevű kártyajátékra épül, és amelyet a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) a Csillagház Általános Iskolával fejlesztett ki, hogy a fogyatékos emberek felismerjék, ha jogaikat korlátozzák. A játék témái ép gyerekek számára is fontosak, az alapvető jogokat bemutató játék minden tíz év feletti gyereknek fontos tanulási segédeszköz! A MONDO hasznos segédanyag szülők számára is, hogy a gyerekek a családban a szülőktől tanulják meg azokat az alapvető veszélyhelyzeteket, amelyekkel találkozhatnak, és felkészüljenek rá, hogyan védhetik meg magukat.

A TASZ és a Csillagház, Katona Éva és a CuLTR csapat, 2018. május 14-én hozta el programját az Izsáki Táncsics Mihály Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolába, ahol a gyerekek és a felnőttek egyaránt óriási szeretettel és nyitottsággal fogadták a hallottakat és látottakat, kíváncsi érdeklődéssel tanulmányozták a kártyákat. (Ezen a napon még Kiskőrösre és Kalocsára is elvitték a produkciót.)

MONDO jogtudatosító programot, Balogh Zsuzsanna tanító, gyógypedagógus hallgató kezdeményezésére, az „Adj Egy Ötöst!” pályázat keretében hívták meg Izsákra. A következő tanévtől, szintén a pályázat keretében, az elfogadást előmozdító, a társadalmi érzékenyítést segítő módszerekkel tartanak közös foglalkozásokat, szabadidős tevékenységeket a gyermekek és a családok számára, a különböző társadalmi csoportokkal szembeni előítéletek, sztereotípiák lebontása, az esélyegyenlőség előmozdítása érdekében. Ebben a programban a már kialakult közösségek, szervezetek és vállalkozások is lehetőséget kapnak egy támogatói hálózat kiépítésének elősegítésére.

-fg-

MEGOSZTÁS