Dr. Demény János háziorvos, belgyógyász, az Eleki Életmódközpont munkatársa a hormonális rendszer témakörében a pajzsmirigy működéséről tájékoztatta az érdeklődőket a Zsinagógában, a Táplálkozással az egészségért klub keretében 2018. május 14-én.

-Hirdetés-

Hormonjaink belső óraként funkcionálnak. Éjszakai hormontermelődésünk indítópisztolya a melatonin – vagy fiatalság – hormon, mely este 10 és éjjel 2 óra között termelődik. Ha későn fekszünk le, kevesebb melatonin kerül a vérbe, így kevesebb regeneráló hormon jut szervezetünkbe. Éjszaka termelődnek továbbá a növekedési hormonok, a tesztoszteron, a női hormonok, stb.

Sokat tehetünk napközben (is) azért, hogy elősegítsük működésüket. Legyünk minél többet természetes fényben, mert a napközben magunkba szívott napfény este löketet ad az agynak a melatonin és általa a többi éjszakai hormon termelődésének.

A képernyőhasználat, a tv-nézés, a késő esti és a nehéz vacsora akadályozza a melatonin kilökődését. Pihentető alvás helyett ébrenlétet és rémálmokat generál.

Hormonális egészségünk érdekében időben feküdjünk le este (10 óránál nem később) és ne vacsorázzunk!

Hormonműködésünkre hatással vannak érzelmeink is. Legyünk pozitívak, illetve gondoljuk át, mikor milyen negatív gondolatok váltották ki negatív érzelmeinket. Legyünk őszinték önmagunkkal!

Hormonális rendszerünk részét képezi a pajzsmirigy, a nemi hormonok, a mellékvesék és a mellékpajzsmirigy. Minden sejtet hormonok tömkelege irányít. Minél több hormont (pl. fogamzásgátló) juttatunk be kívülről, annál kevésbé működik a hormonális rendszerünk.

A pajzsmirigy alulműködés oka lehet az autoimmun pajzsmirigy gyulladás, a hasimoto, mely hízással, az agyi funkciók lelassulásával jár. A pajzsmirigy túlműködés Basedow kórként vált ismertté, ami izgágaságban, remegésben, fogyásban és alvásképtelenségben nyilvánul meg.

Magunk is tesztelhetjük pajzsmirigyünk megfelelő működését. Higany hőmérővel minden reggel mérjük meg szájunkban testünk hőmérsékletét. Ha a három hónapos átlaghőmérséklet 36,4°C alatt van, keressünk fel endokrinológust. Ha 36,4°C felett, nincs ok az aggodalomra.

Kezdődő pajzsmirigy elégtelenségre utal a törékeny haj, a nagymértékű hajhullás, a köröm hosszanti fehér elszíneződése, a hideg végtagok, a krónikus fáradtság, a depresszió, a szénhidrát éhség, az epeűrítési zavar és az epekő. Gyerekek esetén az alacsony termet és az alacsony IQ-szint.

Mit tehetünk pajzsmirigyműködésünk egyensúlyáért? Az utóbbi fél évszázadban jelentősen megnőtt a mezőgazdaságban a műtrágya használata, ami hatására a talaj természetes összetétele megszűnt. Eltűntek a nyomelemek; bór-, jód-, cink- és szelénpótlásra lenne szükség. Mivel növényeink nem tudják felvenni ezeket az anyagokat, mi sem tudunk hozzájutni a táplálkozás segítségével. A szelénhiány önmagában is pajzsmirigy gyulladást okoz. A cinkhiány főképp a férfiak hormontermelésében okoz nehézségeket.

Pótolnunk kell ezeket a nyomelemeket. A jódot moszat vagy algafogyasztással. A szelént és a cinket a teljes kiőrlésű gabonafélékből, a hüvelyesekből és az olajos magvakból tudjuk pótolni.  

Pajzsmirigy probléma hátterében ösztrogéndominancia is állhat. Tudtunkon kívül rengeteg xenoösztrogén kerül a szervezetünkbe: a laminált parkettából, a felhevült műanyag burkolatokból, pl. az autók belső teréből. Az ösztrogéndominencia következtében kialakuló pajzsmirigy működési nehézség a férfiaknál hormonális zavart, a nőknél szexuális rákot okozhat.

A hormonális rendszer további elemeit Demény doktor úr az őszi félévben fogja górcső alá venni.

A program végén a jelenlevők a Hetednapi Adventista Egyház kiskőrösi gyülekezete jóvoltából egészséges alapanyagokból készült szendvicseket kóstolhattak meg.

Szeretettel várunk minden érdeklődőt június 4-én 17-ra a Zsinagógába Talmácsi Attila pszichológus Pszichénk állapota a táplálkozás függvényében című előadására.

Kertai Nóra

MEGOSZTÁS