A 12 éves hölgynek több érme és kupája van sportágában, mint sok felnőttnek. A sport szeretetére és a kitartáshoz volt honnan példát vennie: édesapja, Tanács Imre, lelkes asztaliteniszező. A kislány ötévesen vett először pingpongütőt a kezébe — megpróbálta és megtetszett neki. Kezdetben egy szabadkai edző foglalkozott vele heti egy alkalommal lakóhelyén, Kiskunmajsán. Hatéves korában megmutatták a soltvadkerti Ambrus Ferencnek, aki ennyit mondott: „érdemes lesz vele foglalkozni”. Így került a vadkerti Ambrus Akadémia asztaliteniszezői közé.

-Hirdetés-

Aztán jöttek a sikerek: hétévesen a vajdasági Temerinben megnyert egy nemzetközi versenyt a kilencévesek mezőnyében. Utána két évvel megismételte ezt a még idősebbekkel. Majd 2015-ben a düsseldorfi Andro Kids Open nemzetközi ifjúsági bajnokság következett, ahol 23 ország 1500 versenyzője mérkőzött meg egymással, 80 asztalon játszva. Innen aranyéremmel jött haza, 2016-ban pedig ráismételt.     
Tanács Nóra akár a „megye vándora” díjra is pályázhatna — ha lenne ilyen elismerés. Családjával Kiskunmajsán él és onnan jár át minden nap Kiskunhalasra, a Szilády Áron Gimnáziumba. Itt kitűnő tanuló és a tehetséggondozó program keretében sportsikerei miatt különórákat vehet, hogy a versenyek és az edzések miatt fel tudjon zárkózni a többiekhez. Az edzései heti három alkalommal Soltvadkerten, és két alkalommal Kiskunfélegyházán vannak. Általában nála idősebbekkel edz, és gyakran versenyez is.

Jelenleg első helyen állnak az Ambrus Asztalitenisz Akadémia csapatával a felnőtt női NBI-es osztályban.

Az elmúlt hetek eredménye, hogy Mohácson megnyerte az U13-as országos korosztályos versenyt, a 14-15 évesek között pedig második lett. Ez a legnagyobb hazai megmérettetés, Nóra tehát magyar bajnok. Júliusban Romániában rendezik a serdülő Európa bajnokságot, melyen a négyfős magyar csapat tagjaként vesz részt. És már talán nem is olyan elérhetetlen a nagy cél: az olimpiai részvétel!

Gratulálunk eddigi eredményeihez! 

Káposzta Lajos

MEGOSZTÁS