Hazánkban, akárcsak a nyugati világban, sok ember szorong, küzd fóbiákkal, alvászavarral, állandó lehangoltsággal és egyéb mentális problémákkal. A feszültség levezetését alkohollal, nikotinnal, drogokkal, nyugtatókkal oldják meg sokan.

-Hirdetés-

A szenvedélybeteggé válás (alkolhol-, drog-, játék-függőség) az egyik legnagyobb veszély, mely társadalmunkat fenyegeti. A pszichiátriai betegség egy tágabb fogalom, ide tartoznak a mentális (gondolkodásbéli) és a pszichés (érzelmi és a viselkedési) zavarok is. Kialakulásért testi, lélektani, szociális, kulturális és örökletes tényezők bonyolult kölcsönhatásai a felelősek. Mint a krónikus betegségek általában, a pszichiátriai problémák is komoly terhet jelentenek a családnak, a barátoknak, de leginkább a szenvedőnek, hisz megváltozik a mindennapok rendje, átalakulnak kapcsolataik, extra költségek és feladatok jelentkezhetnek, elmaradhatnak a megszokott társas tevékenységek. Mindezeken felül a pszichiátriai betegségekhez kapcsolódó tévhitek és előítéletek még jobban megnehezítik az életüket.
Sokszor csak kevesen ismerik fel, hogy baj van, ugyanakkor az emberek többsége a szenvedély és pszichiátriai betegeket, gyakran elutasítja vagy megbélyegzi, ezért különösen fontos, hogy legyenek olyan szervezetek, amelyek nyíltan felvállalják gondozásukat, melyek felé teljes bizalommal fordulhatnak az érintettek és hozzátartozóik egyaránt.

A Sorsfordító Szolgáltató Központ Kiskőrös város fenntartásában 2015. február 1. óta biztosítja a pszichiátriai betegek nappali ellátását, 2016. június 1-től pedig a szenvedélybetegek nappali ellátását is.

A személyes gondoskodást nyújtó alapszolgáltatást a 18. életévüket betöltött fekvőbeteg-gyógyintézeti kezelést nem igénylő pszichiátriai és szenvedélybetegek részére biztosítják, amely az öntevékenységre, az önsegítésre épülve biztosítja az ellátást az ellátottak igényei alapján a kulturális, szabadidős, tájékoztató, képzési, családi és lakossági programok, találkozók szervezését, lebonyolítását. Lehetőséget biztosítanak a napközbeni tartózkodásra, társas kapcsolatok ápolására, valamint az alapvető higiéniai szükségletek kielégítésére, továbbá igény szerint megszervezik az ellátottak étkezését is. A programok nyitottak, az ellátást igénybe vevő személyek hozzátartozói számára is hozzáférhetőek.

Ezek zavartalan működéséhez biztosítottak a tárgyi feltételek is. Lehetőség van a közösségi együttlétre, a pihenésre, a személyi tisztálkodásra, a személyi ruházat tisztítására, az étel melegítésére, tálalására és elfogyasztására is intézményükben. Szintén biztosított olyan többfunkciós helyiség is a gondozottak számára, amelyben lehetőség van foglalkoztatás, szabadidős program, sportrendezvények lebonyolítására, mint az olvasás, rádiózás, televíziózás, internet hozzáférés biztosítása, zene klub, színjátszó kör, társasjátékokkal való játék vagy akár a kertészkedés.

Intézményük az ellátott egyéni igényfeltárása során azonosított szükségleteknek megfelelő, egyéni, aktuális mentális állapotának megfelelő gondozási terv által dokumentált gondozást biztosít, mely olyan hosszabb távú ellátásokat kínál, amely nagymértékben épít az ellátott aktív és felelős részvételére, valamint a nyitott programokon résztvevők kooperatív (együttműködő) készségére.

A segítők célja, hogy a nappali ellátás során olyan programokat biztosítanak, melyek hozzájárulnak az ellátottak társadalmi re-integrációjához, javítva ezzel kapcsolataikat. Segítsék őket a hivatali ügyek intézésében, felvilágosító előadásokat szervezzenek nekik, szabadidős programokat biztosítsanak számukra, hisz fontos, hogy megtanulják a felgyülemlett feszültséget levezetni, képesek legyenek a stresszes helyzeteken hatékonyan felülemelkedni, ezzel megakadályozván pszichés állapotuk romlását.

Szakmai küldetésük, az ellátottak egyéni igényeinek feltárására alapozott, felhasználó központú és jogkövető szociális szolgáltatás biztosítása, az ellátotti jogok és az emberi méltóság messzemenő tisztelete mellett. Az intézmény által nyújtott szolgáltatások középpontjában az igénybevevő személye és az ő jólétének biztosítása áll, a segítő mindig a gondozottak problémájának megoldására fókuszál.

Céljuk, hogy a pszichiátriai és szenvedély betegeik számára a legmagasabb szintű egyénre szabott, ellátott-centrikus ellátást biztosítsák az intézményi alapszolgáltatás és egyéb szakterületek szolgáltatásainak összehangolt megvalósítása által, mindezt a hatályos jogszabályi előírásoknak megfelelően megszervezve, más szakmai intézményekkel, szolgáltatókkal együttműködve.

Az ellátottak igényei alapján felvilágosító, tanácsadó, tájékoztató, kulturális, szabadidős, képzési, átképzési, állásközvetítő, munkavégzés lehetőségének megszervezését, védett lakhatást elősegítő, lakossági és családi programok lebonyolítását biztosítják segítve ezzel az ellátást igénybe vevő rehabilitációját, a társadalomba való visszailleszkedését, valamint a pszichiátriai betegek, szenvedélybetegek minél szélesebb körben való elérését.

Van-e szabadulás a függőségekből? A válasz határozott igen. Nem könnyű út, de sokaknak sikerült már megtalálni. A rászoruló vagy hozzátartozója is jelezheti a szolgáltatás iránti igényét a Sorsfordító Szolgáltató Központnál (6200 Kiskőrös, Rákóczi utca 12.) A szolgáltatás ingyenes, a hét minden napján 7:00-19:30-ig igénybe vehető.

Kutyifa Ilona

MEGOSZTÁS