Az ünnepélyes programok tovább folytatódtak szombat reggel. A városi zenekar ébresztője után a zászlófelvonás következett, amit a Wattay-dombormű koszorúzása követett. Többek között városunk polgármestere, Domonyi László is koszorút helyezett az emlékmű elé. A ceremónia után megérkezett a polgármesteri hivatalhoz Andrej Danko, a szlovák parlament elnöke, akit Kövér László, a magyar országgyűlés elnöke valamint Kiskőrös város polgármestere, Domonyi László is köszöntött.

-Hirdetés-

Az ünnepélyes megnyitón Kövér László és Andrej Danko is beszédet mondott a nagyszínpadon. Beszédében a szlovák képviselő Magyarország és Szlovákia baráti viszonyát hangsúlyozta, majd magyar szavakkal „Köszönöm szépen” zárta gondolatait.  

A megnyitó után a képviselők az Evangélikus templomhoz sétáltak, ahol a közösség összetartozását jelképező domborművet avatták fel. Az eseményen fellépett Kiskőrös Város Mazsorettcsoportja és Fúvószenekara. Beszédet mondott Gmoser Györgyné, a Kiskőrös Város Szlovák Nemzetiségi Önkormányzatának elnöke. Lupták György evangélikus püspökhelyettes igehirdetése után Kövér László és Andrej Danko leleplezték a domborművet, ezt követően itt is koszorúkat helyeztek el. A záróbeszédet Andrej Danko mondta.

Az ünnepélyes rendezvények mellett főzőverseny is zajlott, ahol a legfinomabb káposztás ételt kereste a zsűri, Benke László többszörös világbajnok magyar mesterszakács és mestercukrász vezetésével. A zsűrizésben közreműködött még Horváth Borbála önkormányzati képviselő és Gubán Gyula, az Agrárgazdasági Kamara megyei alelnöke.A délutáni eredményhirdetés a következőképpen alakult:

A Legfinomabb étel:
1. Kunság-Média Nonprofit Kft. csapata – Csányi József+Nuszpel József 
2. Jonadrink Kft. – Dedák Pál 
3. Vira Magazin – Szedmák Tamás

A legjobb vendéglátás:
1. Gyergyószentmiklós csapata
2. Slambucok – Opauszki Ede 
3. Kiskőrösi polgármesteri hivatal

A Legszebb tálalás:
1. Öcse és társai – Baranyai János 
2. Kőrös Gastro – Rohoska Csaba 
3. Kiskőrösi szlovákok – Csővári János

Agrárgazdasági kamara különdíja: Pataki Gyula 
Benke Laci bácsi “Az Első Magyar Fehér Asztal Lovagrend” különdíja: Akker-Plus Kft. csapata

Délután több koncerten is részt vehetettek a jelenlévők. A fellépők között ott volt: a Szürkeverebek bandája,  Félkornálam Zenekar, a nagyszínpadon pedig Péter Szabó Szilvia és zenekara szórakoztatta a nézőket.

Ezt követően a Honfoglalás című rockoperát tekinthették meg a látogatók. A Városlapítók napja rendezvénysorozat második napját az esti tűzijáték zárta. 

O.S.

MEGOSZTÁS