A közelmúltban zajlott le a 22. Kiskőrös Városi Borverseny, melynek ünnepélyes díjkiosztó versenyére május 20-án került sor a Városalapítók Napja programjainak keretén belül. A Kiskőrös Város Hegyközsége, Kiskőrös Város Önkormányzata, valamint a Kiskőrösi “Gondűző” Borlovagrend szervezésében megrendezett eseményen évről-évre magasabb minőséget képviselő borok kerülnek a zsűri elé.

-Hirdetés-

Összesen 78 borminta került a poharakba, amelyek közül 3 nagy aranyérmet, 23 aranyérmet, 40 ezüstérmet és 12 bronzérmet kapott. Idén a “Kiskőrös Város Bora” címet a fehér kategóriában a Szentpéteri Borpince Kft. 2017-es generosa, a rose kategóriában a Szentpéteri Borpince Kft. 2017-es kékfrankos rose, a vörös kategóriában pedig a Vass Bor Kft. 2017-es cabernet sauvignon bora nyerte el.

Szentpéteri Attila – Szentpéteri Borpince Kft.:

-Idén két kategóriában is komoly elismerést kapott borászatunk azzal, hogy Kiskőrös Város Bora címet nyertünk. A rosé kategóriában a 2017-es évjáratú kékfrankosunk nyerte el ezt a díjat. A száraz bor a közkedvelt alföldi fajtából készült, klasszikus rosé. Izgalmas, reduktív, fehérbor jellegű, kedves és fiatalos, rózsaszínes bor. Savai üdék, íze gyümölcsös, a nap minden szakában fogyasztható. Divatos, könnyed, fogyasztása mindig élmény. A fogyasztási hőmérséklet 8-10°C, amelyet könnyű fehér húsokból, bárányból, halakból készült ételekhez ajánlhatunk. A kékfrankos rose egyéb eredményei: Le Mondial Du Rosé 2018 – Aranyérem, Syngenta Országos Borverseny – Aranyérem, XX. Kunsági Borverseny – Aranyérem. A fehér bor kategóriában a 2017-es évjáratú generosa borunk lett a „város bora”. A száraz bor Hungarikum fajta az Ezerjó és Tramini szőlők keresztezéséből. Reduktív eljárással készült és a térségre jellemző frissesség, üdeség határozza meg. Az Ezerjó elegáns savait és a Tramini behízelgő zamatait hangolja össze egy testben. A fogyasztási hőmérséklete 10-11°C, melyet salátákhoz, fehér húsokból készült ételekhez, halételekhez ajánlhatunk. A generosa egyéb eredményei: International Olaszrizling Wine Competition – Aranytőke Borszemle 2018 – Aranyérem.

Vassné Pivarcsi Mária – Vass Bor Kft.:

-Nagy öröm számunkra, hogy az idei évben is versenyben lehettünk a Kiskőrös Város Bora megtisztelő címért. Évek óta érünk el jó eredményeket a Kiskőrös Városi Borversenyen és mindhárom kategóriában már elnyertük a „város bora” díjat. Most a 2017-es évjáratú Cabernet Sauvignon borunk lett a „város bora” a vörös kategóriában. A bor alapanyaga a Kunsági Borvidékről, Kiskőrös környéki szőlőterületekről származott. A 2017-es esztendő kiváló évjáratnak számít, a szőlő az optimális időjárási viszonyoknak köszönhetően sokáig a tőkén maradhatott és el tudta érni a 20 cukorfokot. A bor faélesztős, héjon erjesztéssel készült, ami friss, gyümölcsös ízvilágú. A továbbiakban borra a palackban érlelés igen előnyös lehet. Ez a bor jó példája annak, hogy a testes, hordóban barrikoltak mellett is teret nyerhetnek az alföldi friss, gyümölcsős ízvilágú nedűk.

Filus Tibor

 

MEGOSZTÁS