Mit tehetek saját magam, a párom és a kapcsolatom harmóniájáért? Erre a kérdésre kaphattak választ azok, akik május 29-én ellátogattak a kiskőrösi Zsinagógába, a Hetednapi  Adventista Egyház által szervezett programra.

-Hirdetés-

Theisz Dóra pszichológus a meséket hívta segítségül a témához. Amikor megbomlik a belső harmóniánk egyensúlya felveszünk egy rossz tulajdonságot, hogyan tudjuk ismét levetkőzni? Harmóniánk fontos összetevője a belső tartás és a határszabás. Ezt segíti az agressziómentes kommunikáció melynek alapja a szívből jövő, természetes adás. Megszínesíti és boldoggá teszi életünket. Minden más kommunikációnk, ami nem ebből fakad, pl. konfliktus elkerülése, bűntudat, kötelességből mondunk valamit, annak az árát is megadjuk, megbontja harmóniánkat. Továbbá tudnunk kell határokat szabni azoknak a dolgoknak, amit nem szívből teszünk, amit nem szeretnénk megtenni. Egy bevált módszert is alkalmazhatunk erre, az úgynevezett „elakadt lemez” technikáját. Ennek lényege, hogy nem kezdünk el magyarázkodni, hogy miért nem szeretnénk valamit, tehát nem megyünk alá a helyzetnek. Alkalmazzuk a „Megértem a problémád, hogy……”, de nem!” mondatot. Ezt addig mondjuk, amíg a másik jön a kifogásaival.

A pszichológus nő ezután a saját boldogságvirág keresésről beszélt.  Felhívta a figyelmet, hogy ne tápláljuk a félelmet és a bizonytalanságot. Egy kapcsolatban, a felelősséget és a munkát ne egymagunk cipeljük, tanuljuk meg átadni párunknak, hogy önmagunkra is legyen időnk. Kiemelt szerepet tulajdonít annak, hogy hagyjuk abba a korholást, ezt legjobban Jhon Gottman fogalmazta meg: „Tápláld a szeretetet és a csodálatot!” Amikor rá vagy hangolódva párod hiányaira és rossz tulajdonságaira, akkor fordítsd meg! Hangolódj rá a jó dolgokra! Mindkettő ugyanannyi energiát igényel, mégis az egyik elvesz a másik ad! Hogyan ismerjük fel a másikban a jót? Tanuljunk meg dicsérni, például azzal, hogy körülírjuk a helyzetet. Vannak szituációk, amiben rosszul érezzük magunkat, ilyenkor nem mindegy, hogy panaszkodunk vagy kritizálunk. Ne általánosítsunk, fejezzük ki mi az, ami változtatna a körülményen.

A továbbiakban a szabad kreatív gyermeki én állapot került a felszínre. Határtalan álmok, elmélyülés a helyzetekben, térjünk vissza hozzá, mert fontos erőforrás. Akik meg tudják őrizni, azok az összetett, halmozott probléma megoldásakor is kreatívabbak. A párkapcsolaton belül is meg tudják ezt a kreativitást jeleníteni. A nevetés feszültségoldó védi lelkünket. A humor és a kreativitás olyan érzelmi készség ami fejleszthető- zárta le előadását Theisz Dóra.

A Hetednapi Adventista Egyház változatos, testet-lelket melengető programjait megtalálod: https://www.facebook.com/nora.kertai oldalán.

B.M.

MEGOSZTÁS