A negyedik alkalommal került megrendezésre 2018. május 26-án, az Izsáki Futó, Főzős és Lovas Majális. A kora reggeli ködös, párás idő ellenére, a gyönyörű nyári napsütés rekordszámú versenyzőt és érdeklődőt csábított ki az izsáki fogathajtó pályára, a három versenyt magába foglaló rendezvényre. Egyik az Izsák Város Önkormányzata szervezte IV. Pörköltfőző Verseny, másik a Tegyünk Izsákért Egyesület és az Izsák Város Gyermekjóléti és Családsegítő Szolgálata együttműködésében megvalósuló XI. Kolon Kupa Futóverseny, valamint a Magyar Lovas Szövetség Távlovagló és Távhajtó Szakága versenykiírása szerinti, V. Kolon Kupa elnevezésű OB.2 Távlovagló és Távhajtó verseny.

-Hirdetés-

A Pörköltfőző Versenyre 80 csapat nevezett be, többségük (55) a marhahúst választotta. A szervezők biztosították a húst és a sörpadokat, a főzéshez szükséges eszközöket a csapatok hoztak magukkal. Pontban nyolc órakor ünnepélyes tűzgyújtással kezdődtek meg a főzés munkálatai és a főzőhelyek komfortos kialakítása. Természetesen a verseny nemcsak a főzésről szólt, hanem a jó hangulatú, közös együttlétről is.

A zsűri értékelése alapján az alábbi eredmények születtek: Birkapörkölt kategóriában, I. Kolontó Polgárőr Egyesület (Majorosné Dudás Erzsébet), II. Kissé jó lesz! (Kiss László), III. Barilányok (Németh Nikolett) csapata. Marhapörkölt kategóriában: I. Kongói Vadmajmok (Bognár Zsolt), II. Mammamija Icuka-Mártika-Marika (Juhász Sándorné), III. Egyemegafene (Jurászikné Damásdiné Márta) csapata. A Legkreatívabb Csapat a Pörkölt Kommandó Izsák ˙(Bartek Ferenc) lett.

A Kolon Kupa Futóversenyen az eddigi versenyekhez hasonlóan minden korosztály rajthoz állhatott valamilyen távon: óvodásoknak 300 m-es ovis-futam, az alsó tagozatosok számára a 800 m, valamint nyolc korcsoportban 2500 és 5000 m, továbbá 10 km és félmaraton. Az idei verseny is része a Bács-KisRUN 2018 versenysorozatnak, amelyben, aki a térségünkben megrendezésre kerülő nyolc félmaraton verseny közül négyet teljesít, egyedi érmet kap ajándékba. A futóversenyen 36 óvodás és 94 alsó tagozatos iskolás állt rajthoz. A chipes időméréssel bonyolított hosszabb távokon 225 futó vett részt.

A verseny kezdetére igazi nyári meleg fogadta a futókat. Főleg a hosszabb távoknál volt fontos a frissítés, amit a szervezők kifogástalanul megoldottak. Korcsoportonként az első három helyezett részesült díjazásban, valamint a két leghosszabb táv résztvevői egyedi befutó érmet kaptak ajándékba. A verseny részletes eredményei Kolon Futóklub honlapján érhető el.

A Távlovagló és Távhajtó versenyre 38 távlovas és 5 fogat nevezett be. A 20, 40 és 80 kilométeres távlovagló, valamint 40 km-es távhajtó számokban rendezett verseny szigorú állatorvosi kontrol mellett zajlott. Az útvonal, a Kolon-tó nyugati részén mezei, erdős és homokos utakon, kellően változatos nyomvonalon haladt. A lovak elhelyezése árnyékot adó erdősávban való elhelyezése, a nyári meleg ellenére, kellemes környezetet adott az ellátáshoz és pihentetéshez.

A versenyt sikeresen teljesítők díjszalagot, az első három helyezettek kupát kaptak. A részletes eredmények és az OB.2 verseny állása a Lovas Szövetség honlapján tekinthető meg.

A három önálló rendezvényt magában foglaló Izsáki Tavaszi Majális, kiegészítve a gyermeknapi programokkal, igen változatos szórakozási és kikapcsolódási lehetőséget biztosítottak az idelátogatóknak. A kellemes nyári idő mellett, a negyedik éve megrendezésre kerülő majális egyre nagyobb népszerűsége eredményezte a rekordszámú részvevőt.

-fg-

MEGOSZTÁS