2018. június 1-én Soltvadkerten a Hősök terén a harangszó után délben elhangzott Martin Péter tolmácsolásával Ady Endre: Az élet című verse, majd az Ifjúsági Zenekar előadásában felcsendült a Magyarország című dal.

-Hirdetés-

„Hát eljött ez a nap. Abból az alkalomból, hogy a Városi Művelődési Ház, Könyvtár és Szabadidő Központ felveszi a Gyöngyház Kulturális Központ nevet, szeretettel köszöntöm a kedves ünneplő közönséget.” E szavakkal kezdte beszédét Pájer Ildikó a Gyöngyház Kulturális Központ igazgatója, majd köszöntötte a képviselőket, az intézmények, a gazdasági társaságok megjelent vezetőit, a közönséget, és a gyerekeket. 

„Az volt a célunk, hogy olyan elnevezést találjunk az intézménynek, ami jelképes üzenetet hordoz, ugyanakkor játékos és szimbolikus formában kifejezi, közvetíti tevékenységünket, célunkat.” 

A Gyöngyház Kulturális Központ arculatának tervezője Kukucska János grafikus művész, a táblák megalkotója Tömpe Emőke keramikus művész.

A névadó műsor alatt Daróczi Csaba fotóművész: Folyók gyermeke, a Kiskunság című, 36 fotóból álló kiállítása, és a Vadkerti újság főszerkesztőjének Supka Éva költőnek első verses könyve: Szívem kertje címmel került bemutatásra. A kiállítások között szerepel – június 24-ig – Dobrovitz Klára tiffany díszüveg készítő, és Göncziné Heftner Anna gyöngyfűző műalkotásai.

Az első felvonásban főként a gyerekeken volt a hangsúly. Elfogadta a névadóra a meghívást Dr. Füzesi Balázs irodalomtörténész, tanár és Jordán Tamás színművész úr, akik a „Nagy versmondás” lehetőségét hozták el a rendezvényre. Jordán Tamás színművész úrral nem minden napi technikával, a gyerekeket is bevonva adták elő a verseket.

A névadó ünnepségen felléptek a Kossuth Lajos Általános Iskola, és AMI tanulói; Suhajda Csenge, Martin Péter. Az iskola Ifjúsági Zenekara Horváth József tanár úr vezetésével. Az iskola Cantare Gyermekkara Darányiné Haris Gabriella vezényletével. A gyermekkart hegedűn kísérte Fehér Fedosztja hegedű tanárnő, fuvolán közreműködött Sztojka Julianna, valamint előadóként Sáfárné Csengődi Mariann.

A második felvonással este 18:00-kor folytatódott a Gyöngyház Kulturális Központ ünneplése a színháztermében.

Az intézményi táblát az első felvonásban Pájer Ildikó a Gyöngyház Kulturális Központ igazgatója, és Temerini Ferenc alpolgármester úr, míg a második felvonásban Font Sándor országgyűlési képviselő, és Lehoczki Ferenc Soltvadkert város polgármestere leplezték le.

-K.Gy.-

MEGOSZTÁS