A cukorbetegségek aránya az elmúlt 30 évben megduplázódott, hasonló a helyzet a depresszió kialakulásában is. Amennyiben okosan kezdünk el gondolkodni, akkor hogyan lehetséges ez? A Hetednapi Adventista Egyház meghívására Talmácsi Attila pszichológus június 5-én beszélt erről a kiskőrösi Zsinagógában.

-Hirdetés-

A fejlődő országokban elsősorban a fiatalokat érintik ezek a betegségek. Nem a genetikán múlik, hogy hajlamosak leszünk-e ezekre, hanem azon milyen környezeti hatás ér bennünket, vagy mit hozunk otthonról. Az eddigiekben az volt a jellemző, hogy a mentális betegségeket elsősorban gyógyszerekkel kezelték. Napjainkban előtérbe kerültek az életmódi terápiák, új tudomány területek születnek, mint például a táplálkozási pszichiátria. Megpróbálja azokat az élettani folyamatokat feltárni, amik kihatnak pszichénkre. Az életmódi eredetű eredetű pszichés betegségeknél az elménkbe keletkezik először a panasz, mint például kialvatlanság, koncentrációhiány, ingerlékenység.

Egy Whitehall kutatás vizsgálta a pszichés állapotot, azok között, akik a kétféle táplálkozási típusból, egyrészt akik teljes értékű ételeket illetve feldolgozott ételeket fogyasztották. Majd 5 év múlva megismételték és kimutatták, hogy azok között, akik a teljes értékű ételeket fogyasztották 30%-kal kisebb volt, míg a másik csoportnál 60%-kal nagyobb lett a depresszióra való hajlam. A zöldség gyümölcs fogyasztása kevesebb pszichés viselkedésproblémával jár. A helytelen táplálkozással élettani folyamatok bomlanak fel. Negatív érzelmi állapotban megnöveljük a szuper ízletes nassolnivalók fogyasztását, illetve megjelenik a tudatalatti túlevés vagy étvágytalanság. A zsír és a cukor, fogyasztásától jobban érezhetjük magunkat, mert stimulálják az örömközpontot. Éppen ezért függőséghez vezethet, megvonási tüneteket idéznek elő. Tudjuk, hogy megbetegít bennünket, de nem tudjuk kontrollálni, mert feszültek vagyunk. A negatív érzelmeinket meg kell tanulni kezelni. A finomított szénhidrátokkal könnyen felborul a hormonháztartásunk. A cukorbetegség és az elhízás kialakulásáért, nagymértékben hozzájárul az inzulin és a kortizol szerepe testünkben.

A test és a lélek egységét nem választhatjuk külön! Nem élhetünk egészséges életet konrollt vesztett módon! Térjünk vissza az édeni táplálkozáshoz!

A Hetednapi Adventista Egyház következő programjai: Június 11-én 17 órakor Dr. Gáspár Róbert egyetemi docens A csontritkulás és a táplálkozás kapcsolatáról beszél. Június 12-én 17 órakor pedig Csizmadia Róbert Pár és családterapeuta Emlékek és megbocsájtás címmel tart előadást. 

B.M. 

MEGOSZTÁS