Dr. Gáspár Róbert, a Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerészeti Karának Gyógyszerhatástani és Biofarmáciai Intézetének tanszékvezető egyetemi docense a Táplálkozással az egészségért klub meghívására érkezett városunkba 2018. június 11-én.
A Zsinagógában megrendezésre kerülő klubestet támogatta Kiskőrös Város Önkormányzata és a Hetednapi Adventista Egyház.

-Hirdetés-

Docens úr kutatásai alapján elmondta, a csontritkulás nem csupán táplálkozás eredetű betegség. Genetikánk és életmódunk is meghatározza, mikor és milyen mértékben kopnak el csontjaink.

Csontunk tömege kb 30éves korunkig növekszik. Utána lassú csökkenésnek indul. A menopauzában  levő nők csontjainak sűrűsége hirtelen lecsökken, majd ugyanazon a szinten stagnál. A férfiak esetében a csökkenés kb 60-70éves korban jelentkezik.

A csontritkulás okai közé sorolható a helytelen étkezés, a testmozgás hiánya és a dohányzás, a menopauza, a testalkat, felszívódási zavarok, ételallergiák, gyógyszer mellékhatások.

A csontritkulás kockázatát életmódunkkal jelentősen befolyásolhatjuk.

Javasolt:

  • napi 400-800mg kalcium bevitel
  • a foszforbevitel mérséklése, mely a konzervekben és a kólában található
  • a koffein (kávé, energiaitalok, kóla) minimalizálása
  • szezámmag, mogyoró, szója és mandula fogyasztása
  • napi 2-3dl tejfogyasztása
  • rendszeres testmozgás, különösen odafigyelve a hátizom erősítésére.

A D-vitamin alacsony szintje hozzájárul a csontritkuláshoz. Márciustól októberig töltsünk napi minimum fél órát a napon, így egész évre elegendő D-vitamint tud szervezetünk elraktározni. Hosszú téli napokon – ha szükségesnek ítéljük – napi 2-3000NE D-vitamint tabletta formájában is bevihetünk.

Az állati fehérjék elsavasítják a szervezet ph-ját, így általuk a csont elveszíti rugalmasságát.

A szénsavas italok hosszú távon teszik tönkre csontjainkat. A bennük levő szénsav előidézi és fenntartja a savasodást a szervezetben.

Az alkohol is kihat a csontok minőségére, főleg, ha dohányzással párosul.

Figyeljünk oda gyermekeinkre is, hogy már tinédzser korukban tudatában legyenek annak, hogy mai életvitelük 15-30-50, …évre meghatározza fizikai egészségüket. Ha ma szénsavas üdítőkön és energiaitalokon élnek, valamint mozgásszegények mindennapjaik, akkor már most elrontják csontjaik jövőjét. Hiszen ha ma erősítik és táplálják azokat megfelelő táplálkozással és rendszeres testmozgással, sokkal tovább maradnak megfelelő sűrűségűek és keménységűek, s annál tovább tudják őket funkciójuknak megfelelően fájdalmak és betegségek nélkül használni.

Záróprogramukra várnak minden kedves érdeklődőt szeretettel:
Csizmadia Róbert Prepare/Enrich tanácsadó: Emlékek és megbocsátás címmel tart előadást 2018. június 12-én 17 órai kezdettel a Zsinagógában (Kiskőrös, Petőfi út 3.)

B.M. 

MEGOSZTÁS