Az elmúlt hévégén jöttek össze Soltvadkerten a Vadkerti-tó Ifjúsági Táborába a Moto Guzzi motor márka szerelmesei egy baráti hétvégére. A szervező Guzzista Rockers motoros baráti körből Káldi Tivadarral beszélgettünk.

-Hirdetés-

A motoros hétvégét kétévente rendezik meg, – idén harmadik alkalommal – mert minden másik évben más országban jönnek össze. Az olaszországi motor márkának Magyarországon nincs márka kereskedelme, és szakszervize, de ettől függetlenül megvásárolható egyéb kereskedésekben. A motor elhelyezése is elég egyedi, nem sok márka használ hosszanti irányban elrendezett V2-es blokkot.

A péntek esti előadás technikai okok miatt elmaradt, és szombaton az időjárás is közbe szólt, így a motoros túra is elmaradt, de az esti rock koncert már meg lett tartva.

A motor márka kezdeteiről röviden: „Egyhengeres, négyütemű, 500 köbcentis, négyszelepes motor, 88 mm-es lökettérfogattal és 82 mm-es furattal… Ezek a jellemzői annak a motornak, melyet Carlo Guzzi tervezett és mutatott be Emanuele Vittorionak, egy genovai hajózási társaság tulajdonosának, aki úgy döntött, hogy finanszírozza egy motorgyár megalapítását. Carlo Guzzi végül 1921. március 15-én, a barátjával Giorgio Parodival (Emanuele Vittorio fiával) alapította meg a “Societá Anonima Moto Guzzi” nevű céget. A többi motorgyártó elképzelésével szemben Carlo Guzzi számára a legfontosabb az volt, hogy az általa tervezett motorok megbízható működésű, minden részletükben racionálisan átgondolt járművek legyenek. Ez a filozófia a Guzzi termékeket a cég története során mindvégig jellemezte. Így született meg a világ egyik legelismertebb motormárkája. A gyár, a tesztpálya, a kutatás-fejlesztés a megalakulás óta a hangzatos nevű Mandella del Lario-ban van, a Como-i tó partján.”

-K.Gy.-

MEGOSZTÁS