Na jó: nem csak versenyeztek, hanem természetesen odafigyeltek a gyerekekre is. De mégis: Bócsán a gyereknapon a pedagógusok is „egyszerű résztvevők” lehettek azon a néhány órás akadályversenyen, melyet Káposzta Lajos és barátai szerveztek a parkerdőben a mintegy 160 nebulónak.

-Hirdetés-

Nem egyszerű dolog úgy megrendezni valamit, hogy mindenki élvezze, tekintettel legyenek a korosztályi különbségre 7 és 15 éves között, no meg bármikor be tudjanak szaladni az oltalmazó nádtető alá a fenyegető eső elől. És persze tartani kell a tavalyi évek színvonalát is, amely ebben a faluban mindig magasan volt.

Az 1-4., valamint az 5-8. évfolyamot az előző napokon osztályfőnöki segítséggel összesorsolták, így 8 csapat indult neki az erdei kalandnak. Az egyes állomásokon a legkülönbözőbb ismereteket szerezhették meg, de nem maradt el a tartalmas játék sem.
A vadászházban a trófeák és a prémek világába nyerhettek bepillantást. Utána erdei tornapálya várta őket, no meg egy kis fizika: hogy mérünk ki egy liter vizet egy kiló cukor segítségével? A piros szalagok nyomán elértek egy természetbúvárhoz is, aki az erdők növényvilágát mutatta be — ki hinné? — az erdő közepén! A lőtér medvéi és farkasai (mint céltáblák) türelmesen állták a nyílzáport, utána pedig egy kis régészet következett az árnyékban. A szólások kirakása a magyar irodalomba vezette a versenyzőket, majd a régi edények, sütési módok és recept-kvíz vitt el mindenkit az idősek konyhájába.

A szülői munkaközösség jól gondolta, hogy délre mindenkinek jól fog esni a hot-dog az árnyékban. A szókirakás mindenkinek (legalábbis minden győztesnek) sikerült, hisz a megfejtés az alábbi szöveg volt: Az erdő hősei!

Nem mondhatjuk, hogy „jövőre ugyanitt”, hiszen a bócsai gyerekeket minden héten várja az iskola mögötti parkerdő. Itt akár falunapkor, akár az iskola által szervezett természetvédelmi napokon komoly próbatételek és tanórák során hozzák közel a természethez.

Káposzta Lajos 

MEGOSZTÁS