A Kolon-tavi Madárvárta munkatársai, 2018. június 14-én végezték el a fehér gólya gyűrűzését a Kolon-tó körüli településeken. A 2007-óta, a minden évben elvégzett művelet során, ezúttal 42 fiatal fehér gólya kapott színes és fémgyűrűt.

-Hirdetés-

Németh Ákos, a Kolon-tavi Madárvárta vezetője szerint, az idén a költés jónak mondható, többségében 4 fiókát nevelnek a párok. A csapadékos kora tavasz és nyárelő miatt bőséges a rendelkezésre álló táplálék, és az elmúlt napok viharjai sem okoztak pusztulást a térségünkben. Az országos fehér gólya állomány 5000 párra tehető.

Az utóbbi években Izsákon és Fülöpszálláson emelkedett a lakott fészkek száma. Idén Páhin és Soltszentimrén sajnos több olyan fészek is volt ahol az előző években költöttek a madarak, de idén nem. Az egyik soltszentimrei fészeknél olyan gyűrűs „szülő” madarat észleltek, amit 2014-ben, mint mentett és a madárvártán felnevelt fiókaként jelöltek meg.

Az állományfelmérés és a gyűrűzés feladatain túl a végiglátogatott fészkek takarítását is elvégezték. Sajnos az egyre több műanyag szemét a fehér gólyákra is veszélyt jelent. A felnőtt madarak sok esetben visznek a fészekbe eldobott bálamadzagot, nylon zacskót, melyek a kisgólyák lábára, nyakára tekeredve a biztos pusztulásukat jelenti.

Az előre meghirdetett programot élénk érdeklődés övezte. A gyerekek számára mindig hatalmas élményt jelent gólyasimogatás, emellett sok érdekességet hallhatnak a gyűrűzés jelentőségéről és a gólyák életéről.

-fg-

MEGOSZTÁS