Te tudod, mit kell tenni, ha megszólal a vészjelző csengő? A Kiskőrösi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság közreműködésével június 14-én a Wattay szakközépiskola diákjai elméletben és gyakorlatban is megtanulhatták mire figyeljenek, amikor megkezdődik egy épület kiürítése. A Petőfi Sándor Művelődési Központban Babud Jenő tűzoltó ezredes a Kiskunhalasi Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője és Szipőcs Péter tűzoltó főhadnagy tájékoztatták a jelenlévőket.

-Hirdetés-

Mi is az a kiürítési terv?

Több évtizedes múltra visszatekintő tapasztalati úton megalkotott egyszerű matematikai képlettel elvégezhető művelet, amellyel a rendelkezésre álló adatok (pl.: benn tartózkodó személyek száma, távolságok, stb.) alapján megmondható, hogy az épületben tartózkodó személyek veszély esetén a jogszabály által megállapított normaidőn belül képesek-e elhagyni az épületet. A számítások életeket menthetnek. Intézmények esetében a kiürítés gyakorlását szükségszerűen végre kell hajtani évente legalább egyszer. Célja az épület minél gyorsabb elhagyása, veszély esetén a személyi sérülések elkerülése.

A csengőszó után a diákok ügyesen, dinamikusan teljesítették a feladatot. Az épület kiürítésekor jelen volt Podobni István tűzvédelmi szakember is.

A mindennapi életben egyre nagyobb jelentőséget kap a megelőzés, hisz ennek gondos tervezésével, az észszerű biztonság kialakításával mind több érték (emberi élet, vagyon) menthető meg.

B.M. 

MEGOSZTÁS