Az idei tanév végén három ballagó osztálytól köszöntek el az elmúlt péntek délután a soltvadkerti Kossuth Lajos Evangélikus Általános Iskolában. Az ünnepség első fele, szokás szerint, az evangélikus templomban zajlott, ahova orgonaszó mellett vonultak be a gyerekek.

-Hirdetés-

Az ”evangélikusok himnusza”, az „Erős vár a mi Istenünk…” kezdetű ének eléneklése után a 7. osztályosok búcsúztatták a végzősöket, és adták át nekik a virágot valamint a tarisznyát, majd a ballagók köszöntek el tanáraiktól.

Győri Veronika iskolalelkész a ballagási meghívón is olvasható ige alapján szólt az ünneplő családokhoz, jelenlevőkhöz: „Senki meg ne vessen ifjú korod miatt, hanem légy példája a hívőknek beszédben, magaviseletben, szeretetben, hitben, tisztaságban.” (1Tim 4,12)

A lelkésznő igehirdetésében két gondolatot emelt ki: az egyik, amelyet egy példatörténeten keresztül is megvilágított, hogy fiatalként nem könnyű az élet adta nehézségekkel szembesülni. Ilyenkor döntenünk kell: feladjuk, vagy minden erőnkkel próbálkozunk. Jó az, ha vannak mellettünk olyanok (szülők, családtagok, tanárok), akik jól ismernek, és erősítenek, bátorítanak. Az igehirdetés második felében arról beszélt, hogy fiatalként példának, példaképnek lenni beszédben, szeretetben, viselkedésben nem könnyű, hiszen akár kiszolgáltatott helyzetbe is kerülhetünk általa. Ha a világban keressük a támaszt, az igazi példát, akihez igazodni szeretnénk, akkor rossz helyen keresgélünk, hiszen igazi példává, a diákok ifjú kora ellenére akkor válhatnak, ha Isten útján járva és rá tekintve igyekeznek saját életüket formálni.

A templomi ünnepség végén, az iskola hagyományai szerint, a végzős diákok osztályonként kiálltak az oltár elé, és egy-egy személyreszóló áldás után vonultak ki a templomból, majd mentek át az iskola udvarára, a szülők és az ünneplő gyülekezet kíséretében.

Az iskola udvarán csengőszóval kezdődött az ünnepség. A ballagók folyamatos bevonulása alatt ismertették az osztályfőnökök és a diákok nevét. A bevonulás után köszöntötték a résztvevőket, a szülőket, a vendégeket és a képviselőket.

Kuncz Ábel a diákönkormányzat elnöke emlékszalagot kötött az iskolazászlóra, majd átadta a hetedikeseknek. Ezután a zászlófelvonás következett a himnusz eléneklése közben.

Időt biztosítottak a hozzátartozóknak fotók készítésére, majd ezt követően az iskolában maradó diákok nevében Suhajda Dorina Csenge búcsú versét, majd a nyolcadikosok búcsú előadását hallgathattuk meg.

Udvarhelyi Attila ünnepi beszéde végén ismertette és méltatta a ballagó diákok közül azokat, akik valamilyen kiemelkedő eredménnyel zárták az álltalános iskolai éveit.

Ezek a következők voltak;

– Akik 8 éven keresztül minden tanévet kitűnő tanulmányi eredménnyel zártakFarkas Fanni, Kuncz Ábel János, Minda Eszter, Ótott-Kovács Zalán, Tóth Gréta és Tóth Petra

– A Diákönkormányzati díjat, mely oklevél mellett egy vásárlási utalványt tartalmaz, ebben az évben Nagy Réka nyerte el, aki évek óta mozgatója, sikeres szereplője az iskolai diákéletnek.

– Művészeti Iskola Kiváló Tanulója az a végzős, 6. osztályos művészeti tagozatos tanuló kaphatja, aki tanulmányait mindvégig kiemelkedő eredménnyel, versenyeken való részvétellel, a város határain túl az iskola művészeti nevelésének hírnevét öregbítette. Művészeti tevékenységével alkotó közösségének példaképül szolgált, magatartása, előadói fellépése követendő a művészeti iskola összes tanulója számára. Ebben a tanévben Martin Péter és Pálinkás Józsué találtatott érdemesnek erre a díjra.

– „Kossuth Lajos Általános Iskola Jó tanulója, jó sportolója” kitüntetésben részesülhet az a 8-os diák, aki a sportban és a tanulmányi munkában egyaránt tartósan kimagasló eredményt ért el. Az iskola nevelőtestületének döntése alapján idén Tóth Gréta és Tóth Petra tanulók vehették át ezt a kitüntetést.

– Minden évben egy végzős tanuló nyerheti el a Kossuth-Iskola Díjat. Ezt a kitüntetést az a tanuló kaphatja meg, aki az iskolában eltöltött évek alatt kimagasló tanulmányi munkája mellett legeredményesebben képviselte az iskolát a különböző versenyeken. A díj megalapítója, támogatója Dr. Pétervári Zoltán. A díjhoz még egy külön ajándék is jár, egy Ipad, melyet a Vadkert Pékség Kft. ajánlott fel, s a tanévzárón kerül átadásra. Akik a díjra felterjesztésre kerültek, – ami már önmagában is érdem -: Farkas Fanni, Kuncz Ábel János, Martin Péter, Minda Eszter, Nagy Réka, Ótott-Kovács Zalán, Tóth Petra

Dr. Pétervári Zoltán adta át a kitüntetés és a díjakra felterjesztett nagyon ügyes, tehetséges tanulóknak is egy-egy könyvjutalmat adott át elismerésül!

A nevelőtestület döntése alapján Kuncz Ábel János nyerte el a Kossuth-Iskola Díjat.

– Angol alapfokú komplex B1 szintű sikeres nyelvvizsgát tett: Eiler Liza, Fenyvesi Balázs, Frits Adrián, Hachbold Gergő, Lantos Dániel, Nagy Nikolett, Nagy Réka, Szomszéd Dániel, Vízi Dóra

– „DSD 1” német nyelvvizsgán – mely ingyenesen tehető le az iskolában – sikeres alapfokú komplex B1 szintű vizsgát tett: Farkas Fanni, Kuncz Ábel János, Ótott-Kovács Zalán, Tóth Petra

– Az SKDSE emlékplakettel köszönte meg azoknak a diákoknak a sportmunkáját, akik legeredményesebben képviselték az iskolát a diákolimpiai versenyeken a 8. osztály végéig. Grószné Havasi Rózsa az SKDSE elnöke adta át a díjakat:

Asztalitenisz: Farkas Fanni, Csányi Csenge, Molnár Virág, Nagy Réka
Labdarúgás: Kancsár Alex, Móczár Péter, Ótott-Kovács Zalán
Atlétika: Frittmann Laura, Jakab Noémi, Mayer Ágnes, Májer Márk, Mezei Kitti, Minda Eszter, Nagy Nikolett, Sárközi Zsanett, Sztojka Gábor, Vizi Dóra, Zsikla Anita
Kézilabda: Hachbold Gergő, Lantos Dániel, Szénási Béla
Úszás: Martin Dóra, Martin Péter
Sakk: Tóth Gréta, Tóth Petra

A szózat eléneklése közben levonták az iskolazászlót, majd a szülők ajándéka következett ahol minden ballagó kapott egy lufit, és egyszerre engedhették el a magasba.

Az osztályfőnökök kikísérésé után átadták a diákokat a hozzátartozóknak.

-K.Gy.-

MEGOSZTÁS