Szívem kertje címmel jelent meg Supka Éva, a Kiskőrös Városért Alapítvány kuratóriumi elnökének, a Vadkerti újság főszerkesztőjének első verseskötete. Első alkalommal Soltvadkerten debütált június 1-jén, mivel főmecénásai a város és a művelődési ház voltak. Pájer Ildikó, a soltvadkerti Gyöngyház Kulturális Központ igazgatója, a Csigaház Alapítvány elnöke vállalta a könyv kiadásának koordinálását, melynek bemutatóját a művelődési ház névadó ünnepségével kapcsolták össze a szervezők. A verseskötetet Éva jó barátja, Kunhegyesi Feró képei illusztrálják, akinek könyvbemutatójára 2017-ben Cigány vagyok címmel még egy verset is írt.

-Hirdetés-

Supka Éva gimnazista diáklányként írta első alkotásait, sosem kereste a rímeket, sokkal inkább egyfajta isteni talentumként és édesanyjától kapott örökségként tekint versírói képességeire. Ahogyan életfilozófiájára, úgy verses vallomásaira is jellemző: létünk örömének felfedezése, mások tisztelete és megbecsülése, az élet igenlése és maga a szeretet.

Ez a kötet Supka Éva eddigi költeményeinek nagy részét tartalmazza, melynek lapjain a környező világra, a mindennapi életre nagyon is odafigyelő íróval ismerkedhetünk meg. Az írónő egy-egy versében, számára kedves személyek, különböző élethelyzetek, érzések, szituációk és vélemények vannak keretbe foglalva. A közel 100 oldalas kötet 50 verset tartalmaz, melyben fél évszázados múltjának pillanatait gyűjti csokorba.

„ Szívem kertjének rejtett zugaiba
vetett virágaim nyílnak éppen
fél évszázados létem múltját
őrizve üzennek ekképpen:
kertésze vagy szíved pitvarának,
és bár gyomok mindenütt valának,
csíráit kioltja az igaz szeretet,
ápold a kerted, ameddig teheted.”

A kötet címe és a fentebb idézett vers is kifejezi azt, hogy ez egy olyan vegyeshalmaz rengeteg virága, mely mind-mind szívből íródott. Ajánlom mindazoknak: akik szeretik a verseket, akiket a gyermeki játékosság éppúgy vonz, mint a gondolati igényesség és elmélyültség, akiket elbűvöl anyanyelvünk gazdagsága, és szépsége, vagyis mindazoknak, akik szeretnék felfedezni egy életmű teljességét. Ez a fél évszázadon át érlelt kötet: könnyed, szórakoztató, olykor elgondolkodásra ösztönző olvasmány lehet minden generáció számára, mely a Csepi Könyvesboltban már elérhető és augusztustól az Ágnes Galériában is megvásárolható lesz.  

A verseskötet több településen is bemutatásra kerül majd, legközelebb Kiskőrösön a Szlovák Tájházban, június 23-án a Múzeumok Éjszakáján 20 óra 30 perckor. Minden érdeklődőt szeretettel várnak!

Kutyifa Ilona 
Fotók: -K.Gy.-

MEGOSZTÁS